František Palacký by se dnešní podobě knihovny v Rožnově pod Radhoštěm asi divil

U zrodu první knihovny na Valašsku v Rožnově pod Radhoštěm stál František Palacký. Starostovi Rožnova nabídl knihy z pozůstalosti svého bratra Ondřeje. Nyní je tako knihovna Knihovnou roku 2016 Zlínského kraje a nabízí snad všechny vymoženosti, které má současná knihovna mít.  

Rožnov pod Radhoštěm jistě není nutné představovat. Proslavilo ho Valašské muzeum v přírodě, první a až do sedmdesátých let minulého století jediné svého druhu u nás. Město má ale ještě jedno prvenství, a to už z konce 19. století. V roce 1872 tam byla založena první česká veřejná knihovna na Valašsku. Vznikla sloučením spolkové knihovny občanské besedy a školní knihovny. Podrobnosti o jejích začátcích zpracovala Jana Vaculíková ze vsetínské knihovny.

Čtenářský spolek Občanská beseda v té době fungoval už deset let a jako vklad do nové instituce přinesl vlastní knižní fond. Zásobu měla i školní knihovna a tak Česká veřejná knihovna občansko-právní, to byl její oficiální název, měla při svém vzniku 1 400 svazků. To byl určitě slušný základ. Jejím prvním sídlem byla samostatná místnost ve škole. Budova stála u kostela Všech svatých. Ten je v dnešní ulici Nádražní nedaleko Masarykova náměstí. Knihy si lidé mohli půjčovat dva dny v týdnu. Kdo se chtěl stát členem, musel zaplatit. Příspěvky se pohybovaly od 2 do 10 zlatých, celoroční poplatek byl 60 krejcarů. Jinak náklady na pořízení inventáře hradila obec. Radní byli nadšenými spoluzakladateli knihovny.

Důležitou roli při jejím zřizování sehrál i František Palacký. Starostovi Rožnova nabídl knihy z pozůstalosti svého bratra Ondřeje, po kterém v Zubří zbyla třítisícová sbírka. Do rožnovské knihovny přišly necelé čtyři stovky svazků. Třeba Riegrův slovník naučný, Časopis českého muzea nebo Palackého Dějiny národa českého. Když pak o rok později přijel Palacký do Rožnova, stala se jeho návštěva národní manifestací. Po ní bibliotéka dostala název Palackého knihovna. Zůstal jí až do 20. století.

Přibližně ve stejné době v Rožnově vznikla ještě knihovna při Léčebném lázeňském domu. Hostům nabízela přes tisíc svazků a okolo stovky periodik. Knihovnu s poměrně početnou sbírkou měli i sokolové. V roce 1920 ji věnovali městu jako příspěvek pro vznik městské veřejné knihovny. Ta dál používala název Palackého knihovna. Čtenářů a spolků, kteří v Rožnově propagovali čtenářství, kulturní a společenský život, bylo hodně. Někteří zapálení knihomilové měli dokonce své soukromé sbírky. Městská knihovna byla jenom jedna. V průběhu let se několikrát musela stěhovat, poslední a do dneška platnou adresou je nádherná budova bývalé Bergerovy vily nedaleko Městského sadu a Valašského muzea v přírodě. Knihovna roku 2016 Zlínského kraje nabízí několika tisícům čtenářů kromě publikací snad všechny vymoženosti, které má současná knihovna mít.  

Spustit audio

Související