Při květnovém a červnovém sečení polí a luk umírají tisíce mláďat divoké zvěře. Jak tomu zabránit?

Pod žacími stroji zahyne v České republice ročně až 60 tisíc srnčat a dalších čerstvě narozených mláďat divoké zvěře a ptactva.

V květnu a červnu vyjíždějí zemědělci na pole a louky s žací technikou. Od května do června ale také srny rodí svá mláďata, a to do vysokého porostu. Srnčata jsou pak často ponechána samotná, aby k nim matčin pach nepřilákal predátory. V případě nebezpečí zareagují pouze tím, že se přikrčí. A právě to se při kontaktu například se sekačkou nebo žacím strojem pro ně stává osudným.

Co ukládá legislativa zemědělcům a myslivcům? Jakými způsoby se snaží trýznivému úhynu zvířat zabránit?

Pozvání do studia přijal a na tyto a další otázky odpovídal předseda Mysliveckého spolku Křiby Bohuslavice – Březnice Martin Chovanec.

Předseda Mysliveckého spolku Křiby Bohuslavice – Březnice Martin Chovanec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.