Díky dobrovolníkům se dostaneme i tam, kde byste nás nečekali, přibližuje svět zrakově postižených Dagmar Filgasová

13. listopad je Mezinárodním dnem nevidomých. Připomněli jsme si ho společně s koordinátorkou aktivit Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých pro Zlínský kraj Dagmar Filgasovou.

Mezinárodní den nevidomých je nejen dnem, který upozorňují na problémy nevidomých a slabozrakých, ale v období kolem něj se také většinou konají různé aktivity, které přibližují veřejnosti život a svět lidí s těžkou zrakovou vadou. Ty se, jak připomněla Dagmar Filgasová, konají i ve Zlínském kraji, a to nejen v listopadu, ale i celoročně. Činnost Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, která má pobočky po celé republice, je totiž mnohem širší. Zahrnuje setkávání, kulturu i vzdělávání.

„Třeba v Kroměříži mají dvakrát až třikrát měsíčně svoji tvořivou dílnu, kde představují nejen veřejnosti, ale i také příbuzným nebo známým, jak vlastně dokážou být lidé se zrakovou vadou šikovní,“ uvádí Dagmar Filgasová a přibližuje i jednu z jí velmi příjemných aktivit: „Mám velmi ráda festival Dny umění nevidomých, kdy představujeme veřejnosti nadané profesionální umělce, kteří mají těžkou zrakovou vadu.“ Vysvětluje také, jak probíhá například výuka na počítači nebo pro zrakově postižené lidi.

Oceňuje také pomoc dobrovolníků, díky kterým se nevidomí dostanou i tam, kam by běžně kvůli svému postižení nezavítali – například do galerie. „Je to pro nás vždy velký zážitek, když se dostaneme někam, kam bychom se sami nedostali. Rozšíří nám to možnosti vnímání,“ říká Dagmar Filgasová.

V rozhovoru přibližuje i vlastní zkušenost se ztrátou zraku a příběhy dalších, kteří se s touto nepřízní osudu museli „poprat“ a smířit. Zmiňuje také neuvěřitelné pokroky oční medicíny a v souvislosti s tím zdůrazňuje, že lékaři můžou pomoct hlavně při včasném záchytu problémů.

Poslechněte si rozhovor s věčně usměvavou Dagmar Filgasovou.

Spustit audio

Související