Cestovatelské rady Expedice Z101: O zvířatech

11. listopad 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Exotická zvířata nám cestování můžou zpestřit, ale i znepříjemnit. V další z reportáží cestovatelských rad se vydáme za těmi africkými, se kterými se při putování ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda setkala Expedice Z101.

Zatímco Hanzelka se Zikmundem při svých cestách fotili hlavně lidi, pro naši expedici je zachycení divoké přírody doslova esencí celé cesty. Konečně právě v přírodě na severním Plzeňsku se Tomáš učil fotit, když čekal nekonečné hodiny na ledňáčka u řeky Střely, nebo když od rozbřesku seděl na posedu na mýtině, aby zachytil, jak se pase vysoká.
Nutno říci, že právě vysoká, na kterou jsme narazili na Mauriciu, nás překvapila. Po zjištění, že ji sem dovezli Evropané, aby mohli udržovat svou oblíbenou kratochvíli, nám došlo, že globalizace začala dávno před 20. stoletím.
Místa, která jsme doposud navštívili, nejsou sice „typicky“ africká, čili žádné slony, žirafy či lvy jsme doposud neviděli, protože to máme stále před sebou, ale třeba takový velbloud nás provázel doslova na každém kroku. Už s úsměvem Tomáš vzpomíná na chvíli, kdy mu prodejce velbloudů na trhu v Omdurmánu nabízel čerstvé mléko ze struku nedaleko stojící velbloudice, před kterým Tomáš zbaběle utekl. Stejně tak vzpomínáme na setkání s divokými trnuchami ve vodách Indického oceánu, které Linda zběsile fotila, aniž by věděla, že setkání s nimi může být životu nebezpečné - inu nevědomost je sladká.
A konečně jsme měli možnost viděl želvy obrovské, létající „lišky“ neboli kaloně a lenivé lemury, kteří Tomášovi kradli cukr. Africká příroda totiž nabízí mnohem víc, než jen pověstnou „velkou pětku“, která je k vidění na kdejakém safari.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související