Expedici Z101 se podařilo na Mauriciu ulovit snímky vzácného zeleného papouška, místní vědci byli překvapeni

25. březen 2022

Jako balzám na duši působí reportáž, kterou aktuálně posílá Expedice Z101 z afrického ostrova Mauricius. Ač se cesta po stopách Hanzelky a Zikmunda musela na čas odchýlit od kurzu, určitě dělá cestovatelským legendám čest. Posuďte sami.

Při dalším cestování po ostrově Mauricius zaujala cestovatele z Expedice Z101 zejména dechberoucí příroda a tiché a trpělivé čekání na vzácného kriticky ohroženého zeleného papouška uprostřed místního národního parku se vyplatilo. „Prý jich na celém ostrově žije jen devět a my viděli tři,“ popisuje Tomáš nejen v reportáži, ale i ve svém cestovatelském deníku.

Jeho parťačka Linda Piknerová zase přidává něco málo o historii ostrova Mauricius:

„Mauricius je multikulturní země. Poté, co se tady vystřídali Holanďané, Francouzi a Britové, sem začali proudit Indové jako levná pracovní síla, která byla zaměstnávána převážně na plantážích cukrové třtiny. Té se tady výborně daří a místní z ní vyrábí rum. Vedle nich se sem dostali také Číňani, kteří v hlavním městě Port Louis založili poměrně velkou čínskou čtvrt. Na pár metrech čtverečních tak vedle sebe najdete mešitu, hindu temple a pagodu. K tomu je třeba přičíst také kreolskou kulturu, která je vlastně tvořena vším dohromady.“

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související