Cestovatelské rady Expedice Z101: O komunikaci

29. říjen 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Čtěte také

Díky dočasnému pobytu členů Expedice Z101 v České republice nesledujeme aktuálně na Českém rozhlase Zlín další kilometry Tomáše Vaňourka a Lindy Piknerové ve stopách Hanzelky a Zikmunda Afrikou, ale přinášíme vám jejich zkušenosti z dalekých cest.

Láká vás cestování do vzdálených exotických zemí, ale považujete za nepřekonatelnou překážku jazykovou bariéru? Domluva může být někdy snazší, než se zdá. I o tom promluví další reportáž z Expedice Z101, která je tentokrát o komunikaci.

Hledání stejných míst po 75 letech nás zavedlo do areálu školy v Omdurmánu. Hned u brány nás vítal dav dětí. Zatímco Tomáš šel hledat podle fotek místa, kde mohly původní fotky vzniknout, Linda byla obklopena zvědavými dětmi a jejich paní učitelkou odvedena do třídy, kde na tabuli byla anglická slůvka. Jak paní učitelka vysvětlila, právě totiž skončila hodina angličtiny, která je moc důležitá, protože bez ní se dnes nikdo neobejde.
Když Tomáš začal po čase Lindu hledat, stačilo následovat řev dětí a ten ho bezpečně zavedl do třídy, uprostřed které seděla Linda. Dav se přelil k Tomášovi, protože pravděpodobně nikdy nikdo z účastníků neviděl bílého, modrookého a tak vysokého muže, který má na hlavě klobouk a v mobilu ukazuje fotky roztodivných míst, na kterých je vidět cosi bílého.
To bílé, pro co děti neměly slovo, byl totiž sníh a ta divná zvířata byla medvědi, vlci, lišky a nakonec i pes, kterého děti poznaly celkem bezpečně. Počítání do deseti tam a zpátky nakonec učinila přítrž paní učitelka, protože děti čekala další hodina a my se vyporoučeli z areálu sice bez reprodukce původní fotky, ale zato se skvělým pocitem.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související