Cestovatelské rady Expedice Z101: O hygieně

7. říjen 2022

Jedna ze série tematických reportáží, ve kterých nabízíme zkušenosti cestovatelů z Expedice Z101. Ty se můžou hodit všem, co se také chystají cestovat do Afriky nebo jiných exotických lokalit.

Čtěte také

Možná vás také při sledování nějakého cestovatelského dobrodružství z exotických míst vzdálených od civilizace napadá: Jakým způsobem se řeší hygiena? Zkušenosti cestovatele Tomáše Vaňourka z pouště i tropů nabízíme v další reportáži z Expedice Z101.

Udržování běžných hygienických návyků během cesty je pochopitelně výzva. Člověk se musí přizpůsobit klimatickým podmínkám, omezenému zavazadlovému prostoru a konečně i limitovanému rozpočtu. Protože pokud v Súdánu máte na jídlo v přepočtu 5 Kč na den, jen těžko uspoříte na šampón a mycí přípravky, o návštěvě místního lazebníka ani nemluvě.
Udržování základní hygieny uprostřed pouště je pro Středoevropana trochu kuriózní a jen obtížně pochopitelné. Tekoucí vodu totiž nahrazuje jemňoučký písek, kterým si celé tělo vydrbete a tím eliminujete tu nejhorší špínu. Voda je skutečná vzácnost, na kterou narazíte jen v oázách, kde nachází osvěžení rovněž místní.
Také věřte, že horké teploty vám trochu upraví fyziologické pochody, takže některé běžné denní procesy se nedostavují, což vlastně uprostřed pouště kvituje člověk s povděkem.
Pro muslimský svět severní Afriky jsou typické lázně hammam, které Tomáš v Tunisku i Egyptě navštívil a kde podstoupil tradiční procedury, zahrnující např. holení a modelování branky místními lazebníky, kteří nikdy nepochopili, jak je možné, že Tomášovi prostě na tvářích vousy nerostou. Stejně tak zažil solné lázně, spočívající v hodinovém naložení těla do tuny soli, po kterém následovala neodolatelná chuť na pivo.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související