Žvýkací tabletka pro psy jako nový lék proti klíšťatům

17. srpen 2015

Slovo klíště se letos skloňuje ve všech pádech. Vzhledem k nepříliš mrazivé zimě a suchému horkému létu odborníci upozorňují na jejich poměrně velký výskyt. Lékaři doporučují nechat se očkovat a totéž platí také u našich domácích zvířátek.

Jak se ale zdá, klíšťata začínají být vůči různým přípravkům odolná. Co v tom případě dělat?

Na toto téma si povídala s veterinární lékařkou Pavlínou Bidlovou redaktorka Jana Tomková.

"V současné době se již objevuje velké procento rezistencí klíšťat na ty používané přípravky, které se dlouhodobě využívají jako prevence proti klíšťatům. Na trhu se včak objevil nový přípravek, který se nedává formou kapičky, ani není účinná látka v žádném obojku, ale je to žvýkací tabletka, která vypadá jako pamlsek pro pejska. Pes to sežere a po podání zvířeti, je pak chráněn proti blechám a klíšťatům po dobu tří měsíců", říká MVDr. Pavlína Bidlová.

Čtěte také

"Je tam úplně nová účinná látka, která se nevyskytuje v žádném z veterinárních přípravků, takže rezistence se nevyskytují a účinek je tedy garantován i tím, že jde o novinku", připojuje Pavlína Bidlová.

To platí tedy pro psy, ale takové klíště se může zachytit i u kočky

"U koček je trošku problém v tom, že není taková škála prostředků. Některé přípravky, které jsou určeny pro psy se ani na kočky použít nesmí, protože ty jsou jinak vnímavé k těm látkám které obsahují a mohli bychom kočce velmi ublížit", říká Pavlína Bidlová a dodává:

Logo

"Pokud byste tedy chtěli tento problém řešit u koček, doporučuji konzultaci s veterinárním lékařem. Nekupujte nic nikde různě po internetu bez dostatku informací, abyste kočce neublížili."

Některé děti také chovají morčata, berou si je i na zahradu. Může klíště napadnout i morče?

"Když se bude morče pohybovat v trávě, může jej klíště napadnout. Ale většinou je tam to morče jen chvilku, navíc se pohybují většinou jen v posečené nízké trávě, tak ta možnost nakazení klíštětem je minimální", vysvětluje MVDr. Pavlína Bidlová.

autor: TK
Spustit audio