Zvuková ukázka: Barikáda z knih

27. únor 2012

Zvukovou ukázkou vás v Zelném rynku pozveme k poslechu dokumentu Aleny Blažejovské Barikáda z knih, který se vysílá v neděli 4. března ve 23:05 hod. na stanici Český rozhlas 2 - Praha. Čemu je pořad věnován?

Ročně u nás vychází kolem 17 tisíc knih. Z některých svazků vyrostla 5. května 2011 barikáda na Karlově mostě, tzv. DPH hráz. Došlo k tomu v rámci Výzvy na obranu knih, kterou vyhlásil Svaz českých nakladatelů a knihkupců v zápase proti zvýšení DPH na knihy. „Jakmile se zvýší DPH, lidé přestanou knihy kupovat,“ varuje Miroslav Balaštík, šéfredaktor nakladatelství Host.

„Čtení není otázka peněz, rozhodující je fixovaný návyk,“ oponuje literární vědec, kritik a editor Jiří Trávníček, který vydal dvě knihy zpracovávající výzkum čtenářství v ČR – Čteme? (Host-Národní knihovna 2008) a Čtenáři a internauti (Host-Národní knihovna 2011). Jsme čtenářská velmoc a utrácet za knihy jsme zvyklí. Mezi knihami a internetem panují vzájemné sympatie.

Pokud vás zajímá, jak v průzkumu dopadly další mýty o vztahu obyvatel České republiky ke knize, nalaďte si tento rozhlasový dokument. Kromě Miroslava Balaštíka a Jiřího Trávníčka vás světem knih a dalších médií provede knihovník, divadelník, sběratel gramofonových desek, milovník dýmek a tvůrce internetových stránek Panáček v říši mluveného slova Přemysl Hnilička. V pořadu účinkuje v režii Radima Nejedlého Ondřej Mikulášek a zní převážně hudba kapely BF Orchestra.

Na pořad naváže za dva týdny ve stejném čase další dokument s názvem Jsem vaše věrná čtenářka. V něm kromě Jiřího Trávníčka uslyšíte i zemřelou spisovatelku Simonu Moyovou, s níž v rámci svého výzkumu natočil její čtenářskou biografii.

O čtenářském zájmu a situaci na knižním trhu budeme vysílat v Zelném rynku v sobotu 3. března. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.