Podívejte se, jak Baťův Zlín ožívá na dobových kolorovaných fotografiích

Nadace Tomáše Bati spustila online výstavu s názvem "Nejde, neexistuje". Na stejnojmenném webu představuje kolorované archivní fotografie Zlína z dob éry továrníka Tomáše Bati. 

Výstava byla původně k vidění v jedné ze zlínských kaváren, kvůli koronaviru ji ale organizátoři museli uzavřít a nyní ji přesunuli na internet. 

Více než 20 fotografií ukazuje běžný život v baťovském Zlíně v době jeho největšího rozmachu, a to v letech 1920-1945. Autory původních černobílých fotografií jsou významní firemní fotografové Evjak, Vaňhara, Macháček a další. Fotografie byly vybrány tak, aby obsáhly téměř celé spektrum činností firmy Baťa a života ve Zlíně.

Autory výstavy jsou Gabriela Končitíková z Nadace Tomáše Bati a Vladimír Parízek, který se ujal pracné techniky kolorování. Samotné kolorování bylo výsledkem rozsáhlé studie původních možných barev, které mohly být v dobovém Zlíně k vidění, ale také částečným popouštěním fantazie, například při kolorování konkrétních osob a jejich oblečení.

„Technika kolorováni spočívá ve vytvoření nových vrstev fotografie, kdy jsou jednotlivé části ručně překresleny a nahrazeny barvou, která se prolne do stupňů šedi a zachová tak původní vzhled bez násilného překrytí. K dosažení reálného výsledku se nanáší další vrstvy odstínu základní barvy, aby se zvýraznily hrany záhybů oblečení, vrásky, části objektů atd. Další vrstvy obsahují např. nečistoty a rez. Zkombinováním průhledností vrstev, dosycením a úpravou světelnosti vzniká finální obraz“, popsal techniku kolorování Vladimír Parízek, spoluautor výstavy.

Na webu si může návštěvník prostřednictvím speciálních funkcí sám vyzkoušet přechody mezi černobílými a plnobarevnými fotografiemi.

Výstavu najdete na www.nejdeneexistuje.cz.

Gabriela Končitíková z Nadace Tomáše Bati byla hostem Českého rozhlasu Zlín 25. ledna 2021. V rozhovoru také prozradila, co dalšího chystá Nadace Tomáše Bati k 145. výročí narození Tomáše Bati. Nabízíme záznam tohoto rozhovoru.

Pokud vás zajímá téma starého "Baťova" Zlína, všechny články na toto téma najdete ZDE.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: Nadace Tomáše Baťi
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.