Zuzčiny oblíbené recepty: Televizní zobání

Chipsy (ilustr. obr.)
Chipsy (ilustr. obr.)
Dva jednoduché recepty, které jsou ideální k sledování hokeje nebo filmu od televizní moderátorky Zuzany Plíškové.

Chipsy z řepy s dipem (omáčkou):

5 řep nakrájených nebo nastrouhaných na tenké plátky
olej
sůl

Na omáčku:

1 větší bílý jogurt
prolisovaný stroužek česneku
lžička kari
čerstvě nasekaný koriandr nebo pažitka
sůl a pepř


Tip: Můžeme sáhnout po zdravější variantě. Plátky potřeme olejem a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 stupních asi 20 minut. Poté zase posolíme. Namáčíme v omáčce, kterou vyrobíme jen smícháním všech uvedených ingrediencí.

Postup:

1. Řepné chipsy smažíme v rozpáleném oleji, dokud se nezačnou po krajích kroutit a hnědnout.

2. Poté vyndáme z pánve na papírové ubrousky, osušíme a ještě teplé posolíme.


Pivní cibulové kroužky:

3 větší cibule nakrájené na kolečka
400 ml piva
200 g hladké mouky
lžička soli
1 a půl lžičky kypřícího prášku
pokud máme rádi peprnější můžeme dát lžičku pepře a chilli
4 bílky
strouhanka

Cibulové kroužky, smažený, jídlo, rychlé občerstvení (ilustrační foto)

Postup:

1. Kroužky cibule dáme na hodinu do ledové vody, budou pak křehčí a sladší.

2. Sůl, pepř, mouku a kypřící prášek smícháme v míse.


Tip: Ještě teplé můžeme máčet v omáčce z jogurtu uvedené u předchozího receptu na zeleninové chipsy.

3. Přimícháme pivo a necháme zakryté odpočinout zhruba tři čtvrtě hodiny.

4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do těstička.

5. Kroužky obalujeme nejprve v této směsi, poté ve strouhance a pak pokládáme do mísy nebo na menšího plechu vyloženého pečícím papírem (pokud chceme dávat víc vrstev na sebe, tak mezi ně vždy znovu vložíme papír).

6. Asi hodinu necháme v mrazáku a pak smažíme dozlatova ve vrstvě oleje.