Zubařů je dost, do menších měst a obcí ale nechtějí. V Koryčanech na Kroměřížsku zubaře marně shání už od loňska

15. červen 2021 12:10
Zprávy ze Zlínska

Radnici v Koryčanech na Kroměřížsku se do města nedaří nalákat nového zubního lékaře. Ve městě s necelými třemi tisícovkami obyvatel žádný není, a tak musejí lidé dojíždět do okolních měst.

Ve městě v jihozápadním cípu Kroměřížska byly ještě loni dvě zubní lékařky. Po jejich odchodu se ale nepodařilo sehnat nového lékaře, do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil.

Nejbližší zubař je podle starostky Koryčan Hany Jamborové (STAN) v 15 kilometrů vzdáleném Kyjově. Ten ale nové pacienty nepřijímá. Radnice se tak obrátila na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ta ale odpověděla, že nové pacienty toho času přijímá pouze zubní klinika v Uherském Hradišti, což mají lidé z Koryčan 30 kilometrů daleko. A třeba z Jihomoravského kraje není v dojezdové vzdálenosti 35 kilometrů ani jediný.

Snahy města zůstávají marné i navzdory tomu, že novému zubaři nabízí ordinaci se symbolickým nájemným a k dispozici dává také městský byt.  Podle starostky je to neřešitelný problém a nezbývá nic jiného, než obcházet lekařské fakulty a nové lékaře přemlouvat.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související