Ztracený pivní sud Jihlava prodala. Byla to sběratelská rarita

14. srpen 2018

Turisté v Telči teď nejčastěji ztrácejí klíče od auta. Přicházejí také o mobily a peněženky. Mezi nálezy ve městech Vysočiny se dají najít ale i kuriozní věci. Třeba vrtačky, pivní sud nebo trojský voják - tedy figurka na hraní.

Klíče většinou dlouho v úschově nezůstanou. Podle Víta Vejmelky z informačního centra v Telči se na ně většinou lidé přijdou zeptat ještě v den ztráty.  S postupujícím časem ale úspěšnost klesá. „Pak bohužel se stává, že ti lidé to vzdají a už ani nepřijdou. Nenapadne je třeba sem zajít,“ dodává Vít Vejmelka.  

Po třech letech mohou města ztracené věci prodat.  Jako třeba v Jihlavě, kde zpeněžili nalezený pivní sud. „Když uplynula ta tříletá doba, a my jsme zjišťovali, co s ním vlastně udělat, tak se našel v Jihlavě zájemce, který řekl, že je to vlastně sud, který už se dnes nevyrábí a že by ho za tisíc korun od města koupil,“ popisuje transakci Jan Vystrčil, vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu.

Jízdní kola, ztráty a nálezy České Budějovice

Města se snaží nalézt smysluplné uplatnění i pro předměty, které si nikdo nevyzvedne, a které se ani nepodaří prodat. Nalezené věci tak mnohdy putují do dobročinných sbírek jako Kola pro Afriku nebo Mobily pro gorily.

Teprve to, co se nepovede využít, zlikvidují města jako odpad.

autoři: Martin Karlík , Martin Váňa
Spustit audio