Zprávy v hantecu: Brnem jezdí výroční bílozlatá šalina

23. listopad 2017
Vesele i Vážně o Víkendu

Všimli jste si bílozlaté šaliny, která brázdí ulice Brna? Neunikla ani pozornosti Edy Štatlaře, který o ní poreferoval Borkovi ve Vesele i Vážně o Víkendu. A nebojte se, v článku najdete i překlad. A také fotografie této výroční tramvaje.

Jubilejní 150. výročí MHD v Brně sice připadá až na rok 2019, dopravní podnik však už do ulic vyslal tramvaj laděnou do zlato-bílých barev, která jej má připomenout. K oslavám se chystají i další akce, Brno bylo totiž prvním městem na území nynějšího českého státu s kolejovou MHD.

Hafani a borci, haldamáš ke kilu a pade járů Šalintechny bude sice až za pár metrů, ale traťůvky v Brnisku už teďka vybrušuje goldno-vajsové šmirgl a na Novobranský pečó další betálný čochy. Bryncl byl totiž prvním štatlem, kde začly žebřiňáky švihat po glajzách.

Výroční bílozlatá šalina brázdí ulice Brna.

Tramvají se mohou cestující projet především na lince číslo 8, mohou se s ní ale také někdy setkat na lince číslo 4, případně ji podle potřeby ji dopravní podnik nasadí i na jiné trasy.

Tótok vyladěnó šalinó buďto můžó drandit Líšňáci přes rolu do Lískovca, nebo vám vytře augny jako čtyřka – z MonteBů, přes Čáru na Maliňák a pak durch Bronx až na Tomkáč. Eši to bude nutkavý, tak ju možná Šalintechna vtrukne aji na další lajny.

Výroční bílozlatá šalina brázdí ulice Brna.

Vzorovaná podlaha má lidem připomínat dřevěnou plovoucí podlahu. Zvenku je bílá tramvaj ozdobená zlatým pruhem se vzorkem ve stylu art-deco podobný vitrážím z druhé poloviny 19. století. Ve zlatém pásu v mozaice jsou zároveň vypsány letopočty od roku 1869 až do 2019.

Uvnitř jsou umístěné historické fotografie a postupně tam dopravní podnik doplní i informace k akcím, které se budou vztahovat k oslavám tohoto jubilea.

Až namarkujete ten malované vnitřek, budete gómat, že to je holzová bódna a taky só tam oldový bildny a šmirglsajtna tam bude hrnót cunty ke všem narglovém flignám. No a vajsová kastla je polepená goldnovým próžkem jak vod Jurkoviča, nebo jako ty vitrážový fenstry a když fest zapichnete čočmeny, budete kóřit, že só tam našrajbčený všecky ty jařiny, co to v Brnisku hrneme po glajzách za lupeně.

Spustit audio