Zpět ke kořenům. Nezapomínejme na to, co nám tu předci zanechali, říkají autorky knihy o tradicích

17. listopad 2021

Petra Varaďová a Marie Maderová představí v Apetýtu knižní počin plný tradic s názvem Drobky v peřinách.

Knihu psanou současným jazykem o tradicích s přesahem do dnešních dnů psaly společně. „S Peťkou jsme z jednoho hnízda, jsem její prateta,“ prozrazuje rodinné pouto Marie Maderová. Petra Varaďová pracovala na teoretickém základu knihy, který potom Marie rozvinula. Publikace Drobky v peřinách přibližuje život našich předků a nabádá k osvojení dávných zvyků a rituálů. Kniha obsahuje také rozhovory s udržovateli tradic.

„Děti rády zpívají, jenom si nejsem jistá, jestli mají doma s kým zpívat. U nás hrál rozhlas, rodiče zpívali lidovky, zpívalo se u gramofonu, chodilo se na zábavy. Kdykoliv jsme něco dělali, tak maminka začala zpívat. Já jsem pro, aby se zpívalo, i když se neumí,“ věří autorky knihy.

Věděli jste, že svátek svatého Ondřeje byl podobně jako Štědrý den vhodný na věštění? Svobodné dívky hádaly z vyhazování šátků. Čí šátek vyletěl nejvýš nebo nejdřív, ta se nejdřív vdala.

„Přála bych knize a těm, kteří ji přečtou, aby jim zůstal alespoň jeden drobeček, na který navalí další těstíčko a budou se z toho radovat. Upečou z toho další věc, která je bude těšit po další roky,“ vzkazuje Marie Maderová. „Přála bych si, aby byla knížka pro čtenáře inspirací a aby nezapomínali na to, co nám tu předkové zanechali. Aby to bylo stále živé,“ doplňuje Petra Varaďová.

Co si recitovali muži při práci s cepem? Co se skrývá pod názvem pokrmu kočičí svatba? Jak je stará tradice bramborového vánočního salátu? To si poslechněte v Apetýtu s Jarkou Vykoupilovou.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související