ZOO Lešná ve Zlíně má dvě hříbata lipických koní

10. březen 2006

Jediný odchov lipických koní v českých zoologických zahradách se může pochlubit novými přírůstky. Chovatelé v Lešné u Zlína přivedli před časem na svět dvě hříbata tohoto ušlechtilého kopytníka. V pátek 9.3. se hřebeček a klisnička poprvé představili veřejnosti.

Hříbata jsou plná života a vesele dovádějí na čerstvém sněhu. Zvláště pánská polovina dvojice se nosí hrdě. Jak říká mluvčí zahrady Romana Bujáčková, má k tomu důvod.

"Hřebeček nosí takové docela zvláštní jméno. Jmenuje se totiž Konverzáno 6 Austria 39. Je to z toho důvodu, že hřebečci dostávají jméno po tatínkovi i mamince. Druhým hříbátkem je kobylka a ta se jmenuje Baronesa. V současnoti mohou návštěvníci obdivovat celkem tři klisny, takže celkový počet lipický koní, které zlínská zoologická zahrada chová je pět."

Zlínská zoologická zahrada Lešná je jedinou zoologickou zahradou v ČR, která se chovu lipického koně věnuje. Ale i tady museli snížit stav z 15 na současných 5 kusů.

"Chov jsme založili v roce 1992. U lipicánů se vyskytuje taková rarita, že ačkoliv dospělí jedinci jsou bílý, hříbata se rodí tmavá. Důkazem jsou i naše hříbátka. Hřebeček je černý, kobylka světle hnedá."

Lipický kůň je jedno z nejstarších kulturních plemen. Vyšlechtěn byl na konci 16.století v Slovinském hřebčíně Lipica. Proslul tzv. Španělskou školou, kterou založil císař Karel VI. ve Vídni.

autor: rv
Spustit audio