Znečištění říček a potoků na Vsetínsku

6. září 2005
Trendy

Vysokou míru znečištění říček a potoků na Vsetínsku zaznamenal olomoucký biolog Miloš Holzer. Na základě dlouhodobého projektu sledování kvality malých vodních toků zkoumal okolí Valašského Meziříčí. První poznatky svědčí o nebezpečí pro raky a drobné živočichy. Jednatel místní pobočky Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek upřesnil, že nejvíce je postižený potok Loučka v Poličné. Uvedl také opačný extrém.

Orálek: To je taková atrakce, přes jednu část Valašského Meziříčí teče malý potok protékající chemickým podnikem.Pokud se voda srovná na vtoku a výtoku, tak na výtoku je její kvalita mnohem lepší. Je to důsledek chemických opatření a svědčí to o tom, že znečištění od občanů je značné.

Co můžete jako ochránci přírody na základě těchto zjištění dělat?

Orálek: Budeme se v první řadě snažit apelovat a útočit na obce, protože je jejich věcí čistota vody. Mají se starat, aby všechny toky byly v pořádku, občané nesmí vypouštět znečištěnou vodu přímo do povrchových vod. V předchozích letech se na Valašsku dělaly průzkumy potoků a ve vyšších oblastech jsou relativně čisté. Například raci se tam zachovali a také se podařilo je tam vrátit.

Miloš Holzer také objevil nějaké nepůvodní druhy?

Orálek: Často se tu objeví nějaký drobný vodní mikroorganismus, nad kterým všichni kroutíme hlavou.

Vedoucí odboru životního prostředí ve Vsetíně Jiří Trezner zdůraznil, že dalšímu znečišťování vodních toků zabrání miliardový projekt Čistá řeka Bečva, který bude odvádět kanalizaci od desítek obcí a měst na Vsetínsku.

Trezner: Závěry přírodovědců a ochránců přírody podporují výsledek, že i druhá část zmíněného projektu má své opodstatnění. Před rokem 1989 byla voda znečištěna hlavně splachy z polí, používalo se mnoho anorganických hnojiv. Nyní se situace změnila, anorganická hnojiva jsou také drahá, nicméně dochází k velkému znečištění toků právě v obcích.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu