Značky Klubu českých turistů nás vedou už 132 let

23. červenec 2021

Jsme národem turistů. A také národem s kvalitním, hustým a propracovaným systémem značených turistických tras. Klub českých turistů vyznačil tu vůbec první v květnu roku 1889. Vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům. Byla červená, ale její tvar se poněkud odlišoval od dnešního. Prostřední barevný pruh byl široký 10 cm, dva postranní bílé pak 4 cm. Pro srovnání celková šířka dnešní pásové turistické značky je dohromady 10 cm.

Právě pásové značky jsou těmi nejčastějšími ukazateli, že kráčíte po správné cestě. Vedou vás čtyři barvy: červená, zelená, modrá a žlutá. Namalované jsou nejčastěji na stromech, sloupech nebo jiných dobře viditelných objektech. Pro odbočení z trasy slouží šipka.

Dojdete-li na rozcestí, najdete tam směrníky, které vám spolehlivě ukáží cestu a prozradí, kolik kilometrů máte ještě do cíle. Platí zásada, že by jednotlivé směrníky neměly být od sebe dále, než 4 kilometry. Směrníky bývají většinou osazeny i tabulkou místního názvu, doplněnou většinou  i o nadmořskou výšku. Takovéto tabulky jsou zcela jedinečné a nikde jinde na světě nenajdete druhou takovou.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

V některých místech, v okolí velkých měst, kempů a podobně,  narazíte také na tak zvané místní značení. Nepoužívají se v něm podlouhlé pásové značky, ale úhlopříčně rozdělené čtverce, přičemž trojúhelník značené barvy je vždy vpravo nahoře. Čtvercový tvar mají také značky pro naučné stezky či významové značky, které poutníky zavedou k turisticky významným cílům mimo značenou trasu. Délka takové odbočky není větší než 1 kilometr.

Značkaři Klubu českých turistů ovšem myslí také na lyžaře, cyklisty, jezdce na koních či vozíčkáře. Pro všechny tyto skupiny je vytvořen barevně odlišený způsob značení.

Propracovaný systém tohoto turistického značení zaujal i ve světě, a tak naši značkaři značili cesty například v Rumunsku, na Ukrajině či dokonce v Brazílii a na Filipínách. A pro zajímavost, v České republice už máme více než 40 000 kilometrů značených turistických tras.

Spustit audio