Změny krevního tlaku nebolí. Jak poznáte, že se v těle něco děje? Radí Kateřina Cajthamlová

27. leden 2023

Jaký krevní tlak je normální a jak poznáte, že s tlakem není něco v pořádku? „Krevní tlak nebolí. Typické zejména u vysokého tlaku jsou bolesti hlavy, změny zraku, únava, dušnost, ale i krvácení z nosu. A to je známka, že už to trvá nějakou dobu.“ Co tedy dělat pro snížení tlaku?

„Krevní tlak je tlak krve, kterou krev tlačí na stěnu cévní. A ten krevní tlak je takový podle toho, jaký je objem krve v cévním řečišti a zároveň jaká je poddajnost cévní stěny,“ definuje Kateřina Cajthamlová a zároveň vysvětluje, proč každý nemá stejný objem krve. „Dehydratovaní lidé mají menší objem. Lidé, kteří mají třeba zvýšený počet červených krvinek, mají objem zvětšen.“

Rozeznáváme tlak systolický a diastolický. „Když si vezmete svojí pěst a roztáhnete prsty, tak to bude jakoby diastola toho srdíčka. To jsou ty nižší hodnoty. V této fázi se srdce krmí kyslíkem, to znamená, když diastolický tlak roste, tak je ohroženo srdíčko tím, že nedostane živiny a kyslík. Systolický krevní tlak je zase jakoby sevření pěsti. V této fázi srdce vypuzuje krev do systému a tady záleží na tom, jaká je rychlost srdeční aktivity a jak jsou poddajné cévy. Proto jsou důležité oba ukazatele.“

Hodnoty krevního tlaku

Hodnoty normálního krevního tlaku jsou mezi 120–129/80–84. U hodnot v rozmezí 130–139/85–89 už byste měli zpozornět.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze se dělí do tří stupňů:

140–159/90–99 – hypertenze 1. stupně

160–179/100–109 – hypertenze 2. stupně

180–189/109 a víc – hypertenze 3. stupně

Může existovat ještě tzv. hypertenzní krize, což je náhlý vzestup tlaku krevního s hodnotami nad 200/120, a to už může ohrozit na životě.

Lidé s nízkým krevním tlakem mají problémy zejména před bouřkou, kdy klesá atmosférický tlak, zamotá se jim hlava, když vstanou rychle z postele nebo občas omdlívají. „Zvyšte pitný režim, pijte minerálky a hýbejte se. Jiná rada na nízký tlak bohužel není. Krátkodobě funguje kafe nebo čaj, ale opravdu jen krátkodobě,“ zdůrazňuje lékařka.

Problémy působí také kolísavý tlak. „Pokud člověk bere antidepresiva a má minimální fyzickou aktivitu, může v některé stresové situaci dojít k panické atace. V těle se zúží cévy, začne bušit srdce, a tím dojde k akutnímu vzestupu tlaku. Opět pomáhá pravidelný pohyb,“ vysvětluje doktorka Kateřina na příkladu jedné posluchačky.

Co radí paní doktorka na závěr?

  • Choďte na pravidelné prohlídky, pokud je špatný tlak v rodině
  • Choďte na pravidelné vyšetření očního pozadí, kde se změny tlaku také projevují
  • Pořiďte si tonometr a pravidelně se měřte
  • Dělejte dechová cvičení
  • Nezbytná je pohybová aktivita alespoň 5x týdně
  • Pravidelně spěte
  • Snižte množství soli na 5–6 g na den
  • Snižte hmotnost, nekuřte, nepijte alkohol
  • Lidé s vysokým tlakem by měli zařadit do jídelníčku česnek, a to i v tobolkách, případně pomůžou preparáty z lékárny, které obsahují jmelí nebo hloh

Příštím tématem bude špatné dýchání. Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770. Může být srdce opravdu zlomené? Poslechněte si záznam celého pořadu, kde se dozvíte, jak je rizikový pomalý srdeční tep, jestli srdce může být opravdu zlomené nebo jak postupovat, když máte hypertenzi a zároveň je vám zima.

Spustit audio