Zlínští vědci mají průlomový patent. Může pomoci rychle zbavit nemocnice bakterií

Evropský patent na vysoce efektivní zdroj UV záření získali vědci z Centrum polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati.

Zařízení generujícího UV záření podle jednoho z tvůrců Mariana Lehockého najde uplatnění hlavně ve zdravotnictví. Zatímco současné přístroje potřebují ke sterilizaci prostředí desítky minut, novinka to dokáže během několika sekund.

„Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Institutu Jožefa Stefana (IJS) v Lublani totiž zkonstruovali přístroj, který efektivně generuje ultrafialové záření,“ uvedla mluvčí centra Petra Svěráková.

Na vynález získala zlínská univerzita společně s IJS na konci roku 2018 evropský patent.

„Zatímco za použití běžného zdroje UV záření je ke sterilizaci prostředí potřeba několik desítek minut, námi vyvinuté zařízení ji dokáže provést v řádu sekund. Jedná se o průlomovou záležitost v oblasti sterilizace,“ uvedl jeden z tvůrců vynálezu Marián Lehocký.

Zařízení může najít využití i v dalších oblastech. Například v procesu vytvrzování polymerů. „Náš přístroj zvládne takový proces za desetinu času, který potřebují běžné zdroje záření,“ říká dále Lehocký.

UV záření podle nově představeného vynálezu vzniká ve výboji v trubici. Výhodou je to, že jeho zdroj je konstantní, zatímco v běžně dostupných zdrojích intenzita záření časem slábne. 

Patentováním zařízení generujícího UV záření získala UTB za posledních šest let už třetí evropský patent a další přihlášky jsou v řízení,“ uvedla Dana Kreizlová z oddělení patentů a licencí Centra transferu technologií UTB. Autory nového patentu jsou ale poprvé odborníci z Centra polymerních systémů. Roku 2016 obdržela zlínská univerzita také patent v USA.

autoři: Tomáš Fránek , Miroslav Urubek
Spustit audio

Související