Zlínští radní nepřesvědčili obyvatele čtvrti Letná o potřebnosti cvičných bytů pro duševně nemocné

30. duben 2019 10:12

Zastupitelé projekt schválili minulý týden. Ale až včera město připravilo besedu s občany, z nichž část proti výstavbě protestuje, stovky lidí podepsaly také petici. 

Obyvatelé zlínské čtvrti Letná stále nesouhlasí s výstavbou cvičných bytů pro duševně nemocné. Nepřesvědčila je ani beseda, kterou v pondělí večer uspořádalo vedení radnice. Stovky místních podepsaly petici kvůli obavám o bezpečnost nebo statiku jejich domů při stavbě bytů.

„Všichni se vám snažili vysvětlit své důvody. To není jeden důvod. To nejsou dva důvody, těch důvodů je celá řada. A vy jste nás opravdu neposlouchali. Vy jste se rozhodli, že ty peníze utratíte a nám to prostě oznámíte,“ zaznělo ze strany nespokojených občanů na adresu zástupců města Zlína.

Vizualizace přestavby baťovských domků na Letné na chráněné byty

Místní obyvatelka Petra Veselá vystoupila s jednou připomínkou, ale osobně jí klienti centra Horizont nevadí. „Většina obyvatel Letné cítí s klienty Horizontu. Jde o to, že vlastně ta lokalita tady je nevhodná. Bylo nám jen oznámeno, že se musí postavit nějaké složité pilíře, což bude stát určitě hodně peněz. 35 milionů pro jedenáct lidí. Ti lidé budou zoufalí, nejsou tady chodníky, velmi špatné cesty, není tady ani žádný obchod. Oni až potom zjistí, že vlastně nejsou integrovaní, ale jsou izolovaní v jedné části za plotem, budou velmi nešťastní,“ vysvětlila.

Pondělní debaty se účastnila i zástupkyně ministerstva zdravotnictví Alena Vašků. „Mám pocit, že to jednání bylo spíše o tom, co tady všechno chybí, než o tom zda, a že se tady bude stavět pobytová sociální rehabilitace. Ale máme lidi, kteří potřebují mnohem vyšší podporu. V tomto případě čtyřiadvacetihodinovou podporu, kteří se musejí naučit znovu ty návyky, které ztratili, aby byli znovu schopni samostatně žít,“ popsala své dojmy z diskuze Vašků.

Dana Mičolová s nemocí úspěšně bojuje. Cvičné bydlení je pro návrat do normálního života důležité. „Určitě je to tréninkové bydlení, kde se ti lidi naučí osamostatnit. Řada z nich má rodiče, bydlí s nimi, a nejsou schopní bydlet samostatně. Neříkám, že všichni, ale určitá část. A ti rodiče tady nebudou navěky. Takže je to pro ně dobré se naučit žít a po tom tréninkovém bydlení můžou najít svoje byty a bydlet sami a žít mezi námi,“ uvedla Mičolová.

Po debatě se radní nechtěli k výtkám vyjadřovat. Mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák pouze potvrdil, že záměr stavby trvá. „V podstatě několik dní máme rozhodnutí zastupitelstva, které uvolnilo finanční prostředky, právě proto, aby se na tom projektu mohlo dále pracovat. Zájem města je tyto služby na Letné rozšířit,“ konstatoval. Obavy z poškození domů při stavbě magistrát mírní příslibem důkladného statického průzkumu.

autor: rv
Spustit audio

Související