Zlínský odchovanec Filip Chytil z NHL se připojí k národnímu týmu na světový šampionát na Slovensku

16. duben 2019 10:37

Před rokem to Filip Chytil dotáhl z přípravného kempu až na světový šampionát v Dánsku. Teď posílil výběr trenéra Miloše Říhy staršího.

Připojil se jeden a následovat ho budou další. S hokejovou reprezentací se před květnovým mistrovstvím světa už připravuje první posila z NHL. Výběr trenéra Miloše Říhy staršího doplnil útočník New York Rangers Filip Chytil. Mimo jiné odchovanec kroměřížského a zlínského hokeje.

S výslovností jména Filip Chytil ještě v zámoří tápou. Urostlý útočník přitom už nepatří k hokejistům, kteří do NHL nakouknou sem tam z nižší soutěže. Poslední sezónu odehrál za slavný tým z Manhattanu. „Tak je to asi rozdíl, je to už celý rok a za tu sezónu jsem posbíral zkušenosti a odehrál jsem spoustu zápasů letos, a každý zápas mi něco dal. Můžu říct, že jsem rád, že jsem tady a budu se snažit ukázat to nejlepší, co ve mně je,“ uvedl Chytil.

Samozřejmě těch pět gólů, to bylo to nejvíc výrazné. Za to jsem byl moc rád, že se to povedlo.
Filip Chytil

V New Yorku, který letos skončil už v základní části, dal Chytil už jedenáct gólů. A skoro polovinu, tedy pět branek, vstřelil devatenáctiletý hráč v řadě. To se v Rangers. To se žádnému teenagerovi předtím nepodařilo. „Samozřejmě těch pět gólů, to bylo to nejvíc výrazné. Za to jsem byl moc rád, že se to povedlo, protože jsem předtím nemohl hrát sedmnáct zápasů od začátku sezóny. A za tu sezónu, v tom týmu, kterou jsme měli, ti starší hráči i trenéři mi moc pomohli a věřím, že jsem úplně jiný hráč než vloni. Myslím si, že je to úplně jiné než minulý rok, když jsem sem přijel,“ konstatoval Filip Chytil.

Před rokem to Filip Chytil dotáhl z přípravného kempu až na světový šampionát v Dánsku. Teď by rád na Slovensko. Chce reprezentovat a taky se po roce v americké metropoli těší na českou kabinu. „Tak v New Yorku je to asi úplně jiný život než kdekoli jindy, protože nikdo si ani nedokáže představit, jak je to tam těžké. Všechen ten provoz a těch lidí kolik tam žije. A někdy je i to cestování těžké, ale kluci mi pomohli. Všichni z týmu bydleli okolo mě, a když byla nějaká nuda, nebo jsme něco potřebovali, tak jsme se prostě sešli a zašli třeba na večeři. To mi hodně pomohlo, že ti kluci byli blízko,“ říká talentované křídlo, které si do Čech přivezlo zkušenosti a sebevědomí.

Povolení hrát ale zatím ne. Kvůli nespecifikovanému zranění tak Filip Chytil vynechá ve středu a čtvrtek přípravné zápasy s Německem.

autor: mau
Spustit audio

Související