Vybraný úřad na Zlínsku prověří senátora Valentu. Podle Transparency je ve střetu zájmů kvůli vlastnictví televize

V případě, že příslušný úřad shledá porušení zákona, hrozí Ivo Valentovi jako fyzické osobě finanční sankce až 250 000 korun.

Organizace Transparency International dnes podala na zlínský magistrát podnět k prošetření možného střetu zájmů senátora Iva Valenty (za Soukromníky).

Podle Transparency Valenta ovládá regionální televizi prostřednictvím českých a kyperských společností, což organizace dokládá potvrzeními kyperského ministerstva obchodu a výpisy z českého obchodního rejstříku.

Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák dnes odpoledne ČTK řekl, že přestupkové oddělení magistrátu již podnět obdrželo. "Protože však jde o zastupitele našeho města, předáme věc na krajský úřad, který ji deleguje na přestupkové oddělení nějaké jiné radnice," uvedl Dvořák.

Nechtěla obcházet Lex Babiš. Kroměřížská zastupitelka se vzdala místa v městské radě

Kroměříž

Dva měsíce po komunálních volbách se mění složení městské rady v Kroměříži. Jana Janoušková z hnutí Nezávislí rezignovala a zůstane jen řadovou zastupitelkou.

Transparency je přesvědčena, že se tím Valenta provinil proti českému zákonu o střetu zájmů, který zakazuje veřejným funkcionářům osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny.

Transparency upozorňuje, že Valenta vlastní více médií, většina z nich ale jsou internetové servery, na které se zákon o střetu zájmů nevztahuje. Organizace to považuje za mezeru v zákoně, kterou by bylo vhodné napravit.

„Případ senátora Valenty ukazuje, že novela zákona o střetu zájmů není žádný lex Babiš, ale jde o prevenci rizika permanentní volební kampaně a ovlivňování veřejného mínění skrze média vlastněná politiky,“ říká David Ondráčka, ředitel české pobočky TI a člen globální Správní rady Transparency International.

V případě, že příslušný úřad shledá porušení zákona, hrozí Ivo Valentovi jako fyzické osobě finanční sankce až 250 000 korun. Příslušným orgánem k projednání tohoto přestupku je na základě trvalého bydliště senátora Valenty Magistrát města Zlína.

"V žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů," uvedl Valenta. Podle něho zákon porušit nemohl, neboť funkce ve zlínském krajském či městském zastupitelstvu vykonával jako jejich neuvolněný, tedy neplacený člen.

Obdobná finanční sankce například hrozí i premiérovi Andrejovi Babišovi, na kterého také podala podnět Transparency.

Spustit audio

Související