Zlínský kraj znovu zasáhne silný vítr, nejvíce bude foukat večer a v noci. Výstraha platí do pondělí

23. únor 2020 12:12

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku a část Zlínského kraje až od nedělního poledne až do pondělní půlnoci.

Meteorologové vydali varování před silným větrem. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od nedělního odpoledne až do pondělní noci. Vítr může na většině území Zlínského kraje v nárazech dosahovat rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině, v nárazech až 110 kilometrů za hodinu.

Čtěte také

Lidé by měli být opatrní, hrozí nebezpečí úrazu od uvolněných předmětů a zlomených větví. Nejsilněji by mělo foukat od večera do půlnoci. Na vítr se připravují energetici i železničáři - říká mluvčí správy železnic Marek Iliaš.

„Železničáři skutečně posílili jednotlivé směny. V pohotovosti jsou naši dispečeři i drážní hasiči. V závislosti na vývoji povětrnostních podmínek nevylučujeme ani to, že budou omezeny jízdy vlaků z důvodů bezpečnosti,“ uvedl pro Český rozhlas mluvčí.

Kromě větru bude taky silně pršet. Déšť by mohl na některých místech zvednout hladinu toků na první stupeň povodňové aktivity. Týká se to hlavně řek odvodňující Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky a Šumavu. Vítr bude od západu postupně slábnout v pondělí ráno, stejně tak budou klesat i hladiny řek.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení. Ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu. Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství. Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny Horské služby.

Spustit audio

Související