Zlínský kraj začal přijímat žádosti o kotlíkové dotace, pro nízkopříjmové domácnosti je připraveno téměř půl miliardy

14. červen 2022 10:33

14. června 2022 začal Krajský úřad Zlínského kraje přijímat žádosti o kotlíkové dotace. Podávat je lze až do 31. srpna.

Ve Zlínském kraji mohou 14. června nízkopříjmové domácnosti podávat žádosti o kotlíkové dotace. Využity mohou být na výměnu starého neekologického kotle za tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo plynový kondenzační kotel. Výměnu je možno realizovat do dvou let od uzavření smlouvy, v odůvodněných případech i později.

Žádosti mohou lidé podávat elektronicky na internetových stránkách kraje, konkrétně na adrese www.kr-zlinsky.cz/kotliky. Pro stanovení pořadí není rozhodující datum a čas přijetí elektronického formuláře.

Z Programu výměny zdrojů tepla v nízkopříjmových domácnostech Zlínského kraje bude rozdělena celková částka 455 550 000 korun. 

Nárok na dotaci

Čtěte také

Nárok mají lidé z nízkopříjmových skupin. Průměrný čistý příjem na osobu a rok každého z členů domácnosti, kteří žijí v nemovitosti, v níž se kotel mění, nesmí překročit částku 170 900 korun. Výjimku pro dokládání příjmů tvoří domácnosti tvořené výhradně starobními či invalidními důchodci 3. stupně, žadateli, kteří pobírali dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení, a nezletilými žadateli nebo studenty denního studia do 26 let.

Podporována bude výměna kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy v rodinných domech, bytech a nově, za splnění určitých podmínek, také na chatách, nebo chalupách - tedy v rekreačních objektech. Emisní třídu kotle většinou najdeme na jeho výrobním štítku.

Výše dotace

Výši dotací letos změnila ruské agrese na Ukrajině, přednost před plynovými kotli dostávají jiné způsoby vytápění. Zájemci tak mohou požádat až o 95 procent nákladů na výměnu neekologického kotle za tepelné čerpadlo s dotací nově až 180 000 korun, kotel na biomasu s dotací až 130 000 korun nebo plynový kondenzační kotel s dotací 100 000 korun. 

Pomoc s vyplněním žádostí

S přípravou žádosti a potřebných příloh a následně i s vyúčtováním dotace budou žadatelům nápomocni v území pracovníci místních akčních skupin a regionalisté okresních měst. Kontakty na tuto pomoc lidé najdou na webových stránkách kraje nebo na stránkách jednotlivých obcí. Na adrese www.kr-zlinsky.cz/kotliky najdou zájmci také odpovědi na nejčastější dotazy nebo kalkulačku výpočtu příjmu domácnosti.

Největší zájem se očekává na Vsetínsku, kde registrují přes 1300 předžádostí. S vyplněním formulářů lidem pomáhají projektoví manažeři Místních akčních skupin.

Dotazy zodpovídá hejtmanství také na  kotliky@kr-zlinsky.cz nebo na telefonním čísle 577 043 411.

Spustit audio

Související