Zlínsko je první region v Evropě, který zastavil mor prasat. Vyšlo to na 300 milionů

28. listopad 2018 18:37

Veškerá mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s výskytem afrického moru prasat by tak mohla na Zlínsku skončit v únoru příštího roku.

Zlínský kraj je prvním regionem v Evropě, který podle ministra zemědělství Miroslava Tomana z ČSSD pokořil epidemii afrického moru prasat. Řekl to na konferenci ve Zlíně.

"Stálo to řádově bez lidských zdrojů 300 milionů korun. Bylo vyšetřeno 27 000 divokých prasat. Česká republika je jedinou zemí, kde se podařilo udržet případy v relativně malé oblasti," řekl ministr.

Veškerá mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s výskytem afrického moru prasat by tak mohla na Zlínsku skončit v únoru příštího roku.

Africký mor prasat se podařilo zdolat. Lidé na Zlínsku mohou po více jak roce znovu do lesů

Divoké prase

Nákaza byla dosud potvrzena u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. V zamořené oblasti se podařilo ulovit přes 3600 kusů černé zvěře.

Novinářům to dnes ve Zlíně řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. V zamořené oblasti, tedy v okresu Zlín, nadále platí například zákaz konzumace masa z ulovených divočáků, povinnost udržovat pachové ohradníky nebo zákaz chovu domácích prasat v hospodářstvích, která nejsou zaregistrována podle takzvaného plemenářského zákona.

"Stále do konce roku budeme obměňovat pachové ohradníky, protože potřebujeme, aby pohyb divokých prasat, byť jsou všechna negativní, byl co nejmenší. To znamená, aby zůstávala v této oblasti. Od 1. ledna bychom umožnili individuální odlov pro vlastní spotřebu lovce v celé zamořené oblasti, to znamená, že už by nemuseli vozit prasata do asanačního podniku," uvedl Semerád.

Po ulovení divočáka však podle něj budou mít myslivci povinnost odevzdat vzorek do laboratoře, která následně zjistí, zdali není zvíře nakaženo africkým morem prasat. "V okamžiku, kdy přijde negativní výsledek, tak to budou moct používat. Do února zatím nepovolujeme chov na neregistrovaném hospodářství pro potřeby domácích porážek," řekl Semerád.

Od začátku příštího roku hodlají veterináři také sjednotit zástřelné za divoká prasata v zamořené oblasti. Nově bude 3000 korun. Dosud zde dostávají lovci za kusy do 50 kilogramů zástřelné 4000 korun, u větších divočáků 8000 korun. V únoru by mohlo být podle Semeráda zcela zrušeno i vymezení zamořené oblasti.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související