Zlínská radnice uvolnila pro ukrajinské uprchlíky padesát bytů, nabízí jim i MHD zdarma

17. březen 2022 11:46

Pro uprchlíky z Ukrajiny, kterým bylo uděleno speciální dlouhodobé vízum a jsou zde s dětmi, vyčlenila zlínská radnice k pronájmu na dočasnou dobu padesát bytů. Jde o byty, které jsou určeny k rekonstrukci. Na půl roku jim také nabízí MHD zdarma.

Zlínská radnice vyčlenila byty pro okamžitou humanitární pomoc v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Byty budou pronajímány prostřednictvím církve, neziskové organizace nebo zlínských zaměstnavatelů. Podle náměstkyně primátora Kateřiny Francové z hnutí STAN jde o 50 bytů, které jsou nyní ve špatném stavu a jsou určené k rekonstrukci. Musí tedy projít většími či menšími úpravami, aby byly vhodné alespoň k základnímu užívání. Na těchto úpravách by se měli podílet právě zaměstnavatelé Ukrajinců.

Získat je mohou uprchlíci, kterým bylo uděleno speciální dlouhodobé vízum či probíhá řízení o jejich žádosti o toto vízum. Podmínkou také je, aby alespoň jedním členem rodiny bylo dítě mladší 18 let. 

"Městské byty byly vyčleněny pro překlenutí počátečního a tedy nejtěžšího období pro uprchlíky z Ukrajiny. Smlouvy budou uzavírány maximálně do konce tohoto roku. Další postup bude záviset na dalším vývoji situace," uvedl primátor Jiří Korec (ANO).

Město vlastní zhruba 2000 bytů. Postupně je rekonstruuje a přiděluje je podle pořadníku občanům města Zlína. Aktuálně je pro obyvatele města připraveno k předání přibližně 40 už opravených bytů.

MHD ve Zlíně pro uprchlíky na půl roku zdarma

Váleční uprchlíci můžou ve Zlíně také využít MHD zdarma. Radnice se dohodla s Dopravní společností Zlín-Otrokovice na vydávání předplacených kupónů. Půjde o půlroční časové jízdenky pro všechna tarifní pásma.

Dopravní podnik bude vést evidenci lidí z Ukrajiny, kterým byly tyto kupóny vydány, a celkovou cenu těchto kupónů vyfakturuje zlínskému magistrátu. Podmínkou pro získání kupónu je buď pas s kódovým štítkem pro válečné uprchlíky, hraniční průvodka s kódem, nebo speciální vízum opatřené také tímto kódem.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související