Zlínská nemocnice má unikátní řezačku papíru. Sloužila v Baťových továrnách

Unikátní kolovou řezačku papíru letos získá zlínské muzeum. Koupí ji od Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Tam se dostala před třiceti lety. Za první republiky pravděpodobně sloužila v Baťových závodech. Jeden a půl tuny vážící stroj, podobný tiskařskému lisu, pomáhá nejenom při řezání papíru, ale také patologům. Chystají na něm buničinu.

Historická řezačka pochází z dílny firmy M. Becker továrna na stroje z Prahy-Smíchova. „Je až s podivem, jaké historické poklady se mohou skrývat v prostorách nemocnice. Kupodivu to není žádný zdravotnický přístroj, ale kolová řezačka papíru,“ uvedla Lipovská.

Před 86 lety zahynul v troskách letadla „pan Šéf“ Tomáš Baťa. Byl na vrcholu sil

V Otrokovicích si připomněli tragickou smrt Tomáše Bati

Jeho smrt přišla jako blesk z čistého nebe. O tragédii informovaly světové tiskové kanceláře i deníky.

Prvorepubliková řezačka se dostala do nemocnice z Baťových závodů až po roce 1989 v době ukončení činnosti Svitu. Ke stroji neexistují žádné dokumenty.

„Řezačku papíru stále používáme na provozním oddělení, výborně řeže velké kusy papíru, ale řežeme na ní také například buničinu pro patologii,“ řekl vedoucí provozní odboru Petr Voráč.

O historickou řezačku projevilo zájem zlínské muzeum. „Než se ale stane součástí muzejní expozice, bude bytelný ruční stroj dál sloužit v nemocnici svému účelu,“ dodala Lipovská.

 

autor: pes
Spustit audio

Související