Zlín vzpomíná na Karla Gotta. V budově Českého rozhlasu Zlín mohou lidé podepsat kondolenční listiny

Český rozhlas Zlín ve spolupráci se statutárním městem Zlínem připravil pietní vzpomínkové místo, kde mohou lidé uctít památku Karla Gotta. Je možné prostřednictvím kondolenčních listin vepsat vzkaz jeho pozůstalým, přinést květiny či zapálit svíčku před budovou.

Pietní místo mohou lidé navštívit od čtvrteční 15. hodiny u vchodu do budovy Českého rozhlasu Zlín na ulici Osvoboditelů. Zde budou moci zapálit svíčky a položit květiny. Ve vstupní hale vily Jana Antonína Bati budou umístěny kondolenční listy určené vzkazům pro blízké Karla Gotta. Budova Českého rozhlasu Zlín je přístupná z ulice Osvoboditelů a od Kolektivního domu. Pietní místo bude otevřeno denně včetně soboty a neděle od 10 do 18 hodin až do dne zpěvákova pohřbu. Kondolenční knihy následně předá pozůstalým zpěvačka Eva Pilarová spolu se zástupcem Českého rozhlasu.

Legenda české hudby, mnohonásobný Zlatý slavík a mezinárodně uznávaný zpěvák Karel Gott podlehl 1. října 2019 ve věku 80 let zákeřné nemoci.

Karel Gott po celou svoji úspěšnou kariéru přijížděl do našeho města. V roce 2007 se tady představil také jako malíř obrazů. Na nich, jak se svěřil na vernisáži, jsou zachyceny příběhy a naplnění jistých vizí a cílů. Reprodukce obrazů mohli tenkrát lidé obdivovat na výstavě v radniční budově. V roce 2015 pak ve Zlíně pro své fanoušky zazpíval na jednom ze svých posledních velkých koncertů. Mistra tady čekala zcela vyprodaná sportovní hala.

Jeho poslední návštěva se uskutečnila v rámci letošního 59. ročníku Zlín Film Festivalu. Od pořadatelů tohoto významného mezinárodního festivalu dětských filmů získal čestné ocenění Zlatý střevíček, a to za vynikající interpretaci písní v českých filmech. Karel Gott nazpíval mimo jiné například titulní píseň do české, německé i slovenské verze populárního animovaného seriálu Včelka Mája, ke které složil hudbu Karel Svoboda. Je interpretem filmových písní Jdi za štěstím z pohádky Jak se budí princezny, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? z pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo písně Máš-li s kým z pohádky Z pekla štěstí 2. V této pohádce Karel Gott navíc ztvárnil dvojroli Pánaboha a Lucifera. Už v roce 1963 byl do kin uveden film Prázdniny s Minkou, zlínského režiséra Josefa Pinkavy, do něhož nazpíval píseň Přichází večer k pastvinám. Ztvárnil také roli zpěváka v hudební komedii Třicet panen a Pythagoras z roku 1973, která se natáčela rovněž ve Zlíně. To je jen zlomek z jeho hudebních a hereckých počinů ve filmové tvorbě určené dětem i dospělým, a je jen jedním z mnoha důvodů, proč se jej organizátoři Zlín Film Festivalu rozhodli ocenit.

Na slavnostním galavečeru filmového festivalu přijal Karel Gott Zlatý střevíček – jednu z dlouhé řady cen, které ve svém životě obdržel – a s vděčností sobě vlastní při přebírání ceny promluvil ke zlínskému publiku.

„Snažil jsem se celý život mít úspěch u dětí, protože děti jsou upřímné publikum. Řeknou, co si myslí, nemají ty diplomatické návyky kudrlinek a okras řeči. A to se mi líbí, na upřímnosti mi záleží, proto přijímám cenu s vděčností. A díky porotě, že jste si na mě konečně vzpomněli…“ prohlásil s úsměvem umělec.
Karel Gott ani u této příležitosti nezapřel smysl pro humor, kterým rád bavíval diváky.

„V tomto Baťově městě, když se kdysi jmenovalo Gottwaldov, to jsme si s Waldou Matuškou vychutnávali. Když jsme se tady sešli Walda říkával: „Karle, to je naše město: Gott-Waldow,“ zasmál se spolu s plným sálem diváků Kongresového centra vzpomínce na Zlín Karel Gott. Ti mu poté vzdali hold a odměnili nekončícím potleskem ve stoje.

V rozhovoru pro ZLÍNFEST Zlatý slavík vzkázal:

„Rád bych poděkoval organizátorům festivalu, kteří se rozhodli mi v letošním roce tuto cenu udělit. Vážím si každého ocenění, které je mi uděleno, což dokazuje, že má práce má stále smysl. Zejména mám dobrý pocit z toho, že mé písně těší.“

Karel Gott se narodil 14.7.1939 v Plzni.Byl český zpěvák, herec a malíř. V letech 1965–2019 prodal 50 milionů nosičů alb, čímž se stal nejúspěšnějším českým interpretem. Během kariéry vydal 293 sólových alb na domácí scéně i v zahraničí. Zpíval nejen česky, ale i německy, anglicky, italsky a rusky.V anketách Zlatý slavík a později Český slavík získal celkem 42 ocenění, obdržel více než 120 televizních ocenění, 8 zlatých desek, 1 diamantovou desku. Opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Celkově nazpíval 978 písní. 

autor: Markéta Janíková | zdroj: město Zlín