Zlín se zlepšil a silnice jsou ve městě bezpečnější. V Kroměříži se nestala žádná smrtelná nehoda

Pořadí vyplývá z žebříčku bezpečnosti zpracovaného Českou pojišťovnou.

Česká pojišťovna monitoruje 13 krajských a 59 okresních měst od roku 2004 a na základě údajů z policejních statistik o počtech nehod s vážným nebo smrtelným zraněním dvakrát ročně sestavuje jejich žebříček bezpečnosti.

Žebříček ukazuje Velké zlepšení ve Zlíně. Ten v roce 2017 skončil na 11. místě, v první polovině loňského roku se dostal na čtvrté místo.

V absolutních číslech měla z krajských měst tradičně nejhorší bilanci Praha. V první polovině loňského roku zemřelo na jejích silnicích 17 lidí a 79 lidí se při dopravních nehodách těžce zranilo. Na druhém místě v počtu úmrtí skončily Brno a Ostrava.

V každém z nich zemřeli tři lidé, těžce zraněných bylo v Brně 43, v Ostravě 15. Podle poměru nehod k počtu obyvatel bylo nejhorším krajským městem Brno, následovaly Ústí nad Labem a České Budějovice. Praha je čtvrtá od konce.

V celkem 17 okresních městech, tedy téměř ve třetině z nich, se nestala za první polovinu 2018 žádná nehoda s usmrcením nebo těžkým zraněním. Byla to města Beroun, Nymburk, Rakovník, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Tábor, Domažlice, Klatovy, Jablonec nad Nisou, Most, Semily, Hodonín, Kroměříž, Třebíč, Bruntál a Jeseník.

Pořadí 1. pololetí 2018       

1          Olomouc                                 

2          Liberec                                                  

3          Hradec Králové                      

4          Zlín                                          

5          Pardubice                                 

6          Jihlava 

7          Ostrava           

8          Plzeň   

9          Karlovy Vary   

10        Praha  

11        České Budějovice       

12        Ústní nad Labem       

13        Brno    

Související