Zlín ožil filmovým festivalem. Pořadatelé udělí jednu z hlavních cen Zlatý střevíček Karlu Gottovi

Ve Zlíně dnes začal mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 59. ročník uvede 280 filmů z 51 zemí. Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu potrvá do 1. června.

Zpěvák Karel Gott dostane hlavní cenu zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Dnes to při zahájení padesátého devátého ročníku zveřejnili organizátoři přehlídky. Karel Gott obdrží Zlatý střevíček, který ve Zlíně udělují od roku 1997. Měl by ho osobně převzít na závěrečném slavnostním galavečeru, tedy za týden, upřesnila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

„Když Karel Gott letos bude mít osmdesáté narozeniny, tak to nemůžeme pominout a jsme velmi šťastní, že mu můžeme udělit Zlatý střevíček za vynikající interpretaci písní v českých filmech od Včelky Máji, přes Tři oříšky pro popelku. A my věříme, že pokud to zdravotní stav mistra dovolí, tak si ten střevíček přijede převzít osobně,“ věří Pášmová.

Petr Koliha

Cenu Grand Prix za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci si z festivalu odveze výkonný ředitel dětského programu České televize Petr Koliha. Ten byl v minulosti také uměleckým ředitelem zlínského festivalu. „Přiznám se, že mě ta cena dojala, protože já jsem spíš ty ceny tady ve Zlíně devět let předával a nyní ji sám dostávám. Je to určité ocenění jak práce tady ve Zlíně, ale i následně, kdy jsem měl tu šanci vybudovat ČT:D – dětský kanál České televize. Mě práce pro děti zajímá a přijde mi jako smysluplná,“ prozradil Petr Koliha.

Zahájení 59. ročníku Zlín Film Festivalu

Tématem letošního ročníku festivalu je "Objevuj a poznávej", promítne se do filmového i doprovodného programu. Pořadatelé se inspirovali také letošními stými narozeninami cestovatele Miroslava Zikmunda, který žije ve Zlíně.

Doprovodný program nabídne v několika festivalových zónách divadelní představení, výstavy, tvůrčí dílny, koncerty, sportovní i zábavní akce. Letošní novinkou jsou místa nazvaná food point, ve kterých se mohou návštěvníci stravovat. Na závěr festivalu se uskuteční Festivalový půlmaraton.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.