Zlín je dnes a zítra dějištěm akcí, které mají rehabilitovat Jana Antonína Baťu

2. květen 2007

Rehabilitace Jana Antonína Bati. Takový je hlavní motiv akcí, které se v tomto týdnu konají v rámci ojedinělé konference Jan Antonín Baťa - život a dílo, pokračovatel práce Tomáše Bati ve Zlíně. Právě před 60 lety, 2. května 1947, byl Jan Antonín Baťa odsouzen Národním soudem za to, že se veřejně nepřihlásil do odboje proti nacistům. Pamětníci marně poukazovali na aktivity vedení podniku, který v provozech urýval odbojáře zaměstnával prvorepublikové armádní důstojníky a podporoval protifašistické skupiny.

Dnes dopoledne byla v univerzitním parku naproti Baťova mrakodrapu Zlíně odhalena bronzová socha Jana Antonína Bati. Zúčastnila se toho i jeho nejstarší vnučka Dolores Bata Arambasic. Českému rozhlasu Brno řekla: "Podoba je naprosto dokonalá. Děkuji sochaři Radimu Hankemu za věrné zpodobnění mého dědečka." Zdůraznila také, že odhalení sochy je významný krok k očištění jména Baťa. Zlínská pobočka Konfederace politických vězňů dnes také udělila Janu Antonínu Baťovi čestné členství in memorial.

Samotná konference je naplánovaná na dnešek a na zítřek a rozdělena je do tří bloků. První díl je naplánován na dnešní odpoledne a věnuje se životu průmyslníka do roku 1932. Druhá část je začíná zítra dopoledne a je věnována životu a dílu Jana Antonína Bati v letech 1932 - 1939. Třetí díl konference Jan Antonín Baťa - život a dílo, pokračovatel práce Tomáše Bati zachycuje období podnikatelova života od roku 1939 a zahrnuje v sobě například témata jako Národní soud a popis aktivit souvisejících s očištěním jména podnikatele.

autor: rv
Spustit audio