Životní poslání: dobrovolný hasič. Práce mi dává smysl, i když je zadarmo, říká Zdeněk Milan

17. březen 2022

„Požární ochrana v České republice je zajištěna nejlépe na celém světě. Systém je velice propracovaný a okolní státy se od nás mají co učit. Máme být na co pyšní,“ myslí si dlouholetý dobrovolný hasič Zdeněk Milan.

Více než 160 let dobrovolní hasiči zachraňují lidské životy i majetek. V současnosti má toto zřejmě největší dobrovolnické sdružení u nás téměř 400 tisíc členů. Někteří z nich slouží ve sboru více než 60 let a dobrovolnické činnosti se věnují opravdu celoživotně.

Hasiči dříve a dnes

Nejstarší sbor dobrovolných hasičů na Moravě byl založen ve Fulneku a po něm začaly rychle vznikat další sbory. Zpočátku se lidé sami skládali na to, aby měli vůbec nějaké vybavení a nebylo to tak, že by každá obec měla svůj místní hasičský sbor. A navíc se hasilo kde čím – posloužila třeba vědra s pískem, protože přísun vody byl často nedostatečný nebo vůbec žádný.

„Dnešní hasiči si k požáru přivezou vodu. Tenkrát potřebovali zdroj, studnu či potok. A někde zkrátka nebyl, pak ty škody byly logicky mnohem větší. V současné době si vůbec nedokážeme představit, jak se to vlastně mohlo uhasit a dnešní hasiči by si s tím možná ani nedokázali poradit,“ popisuje prezident Moravské hasičské jednoty.

Požáry, nehody, katastrofy

Dobrovolní hasiči ale nezasahují jen u požárů, pomáhají i při dopravních nehodách či živelních katastrofách. Jejich práce je náročná nejen fyzicky, ale často i psychicky.

„Jsme hasiči z dědiny a jezdíme hlavně po okolí, někdy ty lidi, kterým pomáháme, známe a to je velmi náročné. Jedním z nejnáročnějších zásahů v poslední době bylo odstraňování následků ničivého tornáda na jižní Moravě. Sice jsme nemuseli hasit, ale když vidíte tu strašnou spoušť a tu bezmoc lidí kolem, kteří přišli o všechno, je to opravdu těžké,“ vzpomíná na červen roku 2021 Zdeněk Milan.

V současnosti se hasičské dobrovolnické jednotky aktivně zapojily do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny postižené válkou. Ať už při jejich transportu na ubytovací místa, převozu materiálu nebo v rámci sbírky hasičského vybavení a techniky, které pak budou poskytnuty jejich ukrajinským kolegům.

Výcvik nové generace

Hasičská uniforma se často dědí z generace na generaci a některé rodiny mají dlouhou hasičskou historii. Ve sborech působí také tisíce žen, které stejně jako muži vyjíždí k zásahům, ale především se věnují práci s dětmi. Díky tomu pak přicházejí v 18 letech do sboru plnohodnotní hasiči. Nejen prezident Moravské hasičské jednoty si jejich přínosu velice váží: „Znám řadu žen hasiček, které jsou lepší než chlapi.“

A co znamená pro Zdeňka Milana práce ve sboru dobrovolných hasičů? „Pro mě je to životní poslání, ta práce dává obrovský smysl, i když je zadarmo. Řada lidí se podivuje nad tím, kolik času tomu obětujeme. Ale hasičem se asi zkrátka musíte narodit.“

Více si poslechněte v rozhovoru Jarky Eliášové s prezidentem Moravské hasičské jednoty Zdeňkem Milanem.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související