ŽIVĚ Z ODTAJNĚNÉHO MÍSTA: Ve Velké nad Veličkou se pořádaly Horňácké slavnosti

24. červenec 2022

Dalším přímým přenosem jsme vás zavedli do Velké nad Veličkou, kam se každoročně sjíždí tisíce návštěvníků. Dýchnou tu na vás doby minulé i tradiční Horňácký jarmark.

Každý rok si tu můžete pochutnat na regionálních dobrotách, vyzkoušet vlastní zručnost a vidět přehlídku autentického folklóru celého Horňácka.

Celý týden jsme ve vysílání v 9:45 poskytovali indicie, které mnohým z vás pomohly odtajnit naše utajené místo, z kterého vysíláme o prázdninách každou sobotu živě v letním projektu Cesta okolo Česka. Nápovědou bylo, že město leží v jihomoravském kraji na úpatí Bílých Karpat a první zmínka pochází ze 13. století. Má více než dva a půl tisíce obyvatel. Městem prochází železniční trať a protéká jí říčka Velička a každý rok se tady pořádá tradiční festival Horňácké slavnosti.

Pavel Kudrna si k mikrofonu pozval Jiřího Miškeříka, který i z funkce bývalého starosty tyto slavnosti dlouho organizoval. Další svéraznou a kontroverzní postavou na Horňácku je Antonín Vrba. V médiích z něj udělali nejstaršího moravského, respektive českého YouTubera. Miluje folklor a dělá videa a reportáže téměř ze všech folklorních a lidových slavností na jižní Moravě.

Anna Zelinger provozuje muzeum, které mapuje a ukazuje bývalý život na Horňácku. To, co jiní považovali za veteš, ona schraňovala a její sběratelská vášeň dala základ muzeu. Opravdovým pokladem muzea bude velká sbírka církevních knih, z nichž nejstarší je z roku 1545 a rodina Anny Zelinger je opatruje už řadu let.

Kruh hostů uzavíral Martin Kuchyňka, který píše humorné příběhy o místních svérázných lidech. Poslechněte si v záznamu pořadu.

autor: Pavel Kudrna
Spustit audio