Živáňská pečeně

Jediný pekáček vám bude kromě surovin stačit k přípravě další z dobrot slovenské kuchyně. Základem receptu je maso vepřové a v některých variantách najdete navíc i kuřecí, hovězí nebo třeba jehněčí.

Budete potřebovat:

  • 4 vepřové řízky
  • brambory (cca 3 kusy na porci)
  • slanina
  • klobása
  • cibule
  • paprika
  • mletá paprika
  • hořčíce
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Připravíme si 4 archy alobalu, které zlehka potřeme olejem.
  2. Rozdělíme na ně na plátky nakrájené brambory, osolíme a opepříme.
  3. Maso nakrájíme na kousky, které promícháme se solí, pepřem, hořčicí a mletou papríkou.
  4. Rozdělíme na vrstvu brambor.
  5. Přidáme také na kolečka nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájenou slaninu a papriku nakrájenou na proužky.
  6. Každou porci do alobalu důkladně zabalíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 1 hodinu.
  7. Podáváme s nakládanou okurkou a salátem.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.