Živáňská pečeně
Jediný pekáček vám bude kromě surovin stačit k přípravě další z dobrot slovenské kuchyně. Základem receptu je maso vepřové a v některých variantách najdete navíc i kuřecí, hovězí nebo třeba jehněčí.
Budete potřebovat:
- 4 vepřové řízky
- brambory (cca 3 kusy na porci)
- slanina
- klobása
- cibule
- paprika
- mletá paprika
- hořčíce
- sůl, pepř
Postup:
- Připravíme si 4 archy alobalu, které zlehka potřeme olejem.
- Rozdělíme na ně na plátky nakrájené brambory, osolíme a opepříme.
- Maso nakrájíme na kousky, které promícháme se solí, pepřem, hořčicí a mletou papríkou.
- Rozdělíme na vrstvu brambor.
- Přidáme také na kolečka nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájenou slaninu a papriku nakrájenou na proužky.
- Každou porci do alobalu důkladně zabalíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 1 hodinu.
- Podáváme s nakládanou okurkou a salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.