Živá notečka se tentokrát ozvala ze srdce Horňácka

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Všední den nebo svátek, Živá notečka své posluchače vždycky potěší! Středeční volný den tak zpříjemnila skvělá hudba, tentokrát v podání Horňácké cimbálové muziky Romana Sokola a Kuželovských zpěvulek.

Kdo se chtěl osobně vypravit na devátý koncert z cyklu „Na živú notečku“, musel podniknout výlet do samotného srdce Horňácka. Horňácká cimbálová kapela Romana Sokola a Kuželovské zpěvulky totiž vystoupila v netradičním prostoru válcového mlýna Antonína Nováka ve Velké nad Veličkou.

Oba vystupující soubory do prostředí Horňácka bytostně patří. Cimbálovou muziku Romana Sokola v základech vybudoval Petr Hlahůlek, učitel houslí na umělecké škole ve Velké nad Veličkou. Muzikanti totiž krom výuky navštěvovali i cimbálovku pod jeho vedením.

Muzika pod současným názvem pak vznikla v roce 2009. Vystupuje samostatně, ale spolupracuje i s ženským sborem z Velké nad Veličkou, mužským sborem z Kuželova, souborem Kuželovjan a dalšími. V cyklu „Na živú notečku“ vystoupila ve složení Roman Sokol, Daniel Slovák, Ondřej Slovák, Martin Staněk, Martin Janoška, Adam Pšurný.

Dívčí pěvecký sbor Kuželovské zpěvulky, fanoušky nazývaný Kuželky, začal společně zpívat v roce 2011. V současné době jej tvoří osm děvčat, z nichž některé spolu začaly zpívat už v roce 2005 v kuželovské schole pod vedením Alžběty Matulové. Ve válcovém mlýně zazpívaly v kompletním složení, tedy: Klára Halíčková, Erika Kolaciová, Klára Kostelanská, Magdalena Mičková, Veronika Mičková, Marie Pomykalová, Adéla Sedlářová a Markéta Sedlářová.

autor: ska