Zítra začíná Animánie

14. listopad 2018 11:53

13. ročník Festivalu Animánie, mezinárodní soutěžní přehlídky animovaných filmů mladých tvůrců, startuje zítra. Vstupenky jsou k dostání na místě nebo v předprodeji, řada akcí je ale zdarma.

ročník Festivalu Animánie, mezinárodní soutěžní přehlídky animovaných filmů mladých tvůrců, startuje zítra. Vstupenky jsou k dostání na místě nebo v předprodeji, řada akcí je ale zdarma.

Centrem letošního ročníku s podtitulem Osm(y) bude Moving Station, část programu se odehraje v univerzitní kavárně Družba. Kromě soutěžních snímků se představí cenami ověnčené animované novinky z celého světa a poklady filmových archivů.  Připravena jsou inspirativní setkání s tvůrci, celá řada workshopů a dílen pro děti i ale i dospělé.

Mezinárodní soutěž o ceny Animáničky se naplno rozběhne hned první den festivalu. Své snímky letos přihlásili mladí tvůrci z České republiky, Polska, Portugalska, Chorvatska, Belgie, Egypta a Slovenska. Projekce soutěžních filmů startují už ve 14 hodin v Moving Station, otevírá se i první dílna – Animátorská polepšovna. Slavnostní zahájení začíná ve velkém sále v 19 hodin projekcí snímku Břetislava Pojara Jak zařídit byt. V kavárně Družba se ve čtvrtek rozběhnou projekce toho nejlepšího z třeboňského Anifilmu a žilinského Fest Anča.

„Od prvního dne si zájemci budou moci ve festivalové herně vyzkoušet nejnovější pecku od Amanita Design, hru Chuchel. V Moving Station bude k vidění také výstava scén z loutkového filmu Zima a O tom co potom dvou studentů Ateliéru animace FDULS ZČU nebo kinetický objekt studentek UMPRUM Praha,“ pozval ředitel Festivalu Jan Příhoda.

S režisérem Oukropcem o filmu Modrý tygr

„V pátek dopoledne se studenti plzeňských středních škol mohou těšit na snímek Věry Chytilové TGM Osvoboditel, festivaloví diváci pak na další čtyři bloky soutěžních filmů, pozoruhodné zahraniční novinky Psí ostrov a Teheránská tabu nebo retrospektivu současné slovenské animované tvorby,“ řekla mluvčí festivalu Daniela Vítová a dodala, že na programu je i setkání se členem festivalové poroty, režisérem a producentem Petrem Oukropcem nad jeho filmem Modrý tygr.

O víkendu by si pak diváci neměli nechat ujít nové příběhy Pata a Mata, loňský hit Clauda Barrase Můj život Cuketky nebo českou premiéru kanadského animovaného muzikálu Asphalt Watches. Festival opět představí řadu pozoruhodných programů z oblasti filmové výchovy, mimo jiné seminář Pavla Bednaříka Filmová kultura aneb Jak se naučit mít rád film, 40 dědečků – animace podle starých mistrů nebo Jak to funguje o historii filmové techniky.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání Animániček začíná v neděli v 16 hodin ve velkém sále Moving Station. Od 18 hodin se na stejném místě budou promítat vítězné snímky, ročník pak uzavře nejnovější film mága české animace Jana Švankmajera Hmyz.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio