Žijeme ve Větrném Jeníkově, ale přitom v sousedních Zbinohách

17. prosinec 2018 11:00

Jedná se o dva domy mezi Větrným Jeníkovem a obcí Zbinohy na Jihlavsku. Katastrálně leží ve Zbinohách, podle čísel popisných a také obyvatel v Jeníkově.

Problém, kam vlastně lidé patří, mělo řešit ministerstvo vnitra. To ale pouze obecně konstatovalo, že je třeba situaci napravit, vše je ale věcí obecních zastupitelstev.

Celý život bydlím v Jeníkově

„Celý život jsem občan Větrného Jeníkova. Dneska najednou v mých sedmdesáti letech nás bude někdo přesouvat do obce Zbinohy, kam já mám dál, Dost dobře to nechápu,“ přibližoval už před pár měsíci senior František Kulhavý.

Bylo to letos na jaře, kdy začalo ministerstvo vnitra řešit, jestli dům pana Kulhavého je ve Větrném Jeníkově nebo ve Zbinohách, kam patří katastrálně.

„Nezjistili jsme nic nového. Obrátíme se na ministerstvo, co s tím máme dělat,“ řekla starostka Větrného Jeníková Martina Lisová. Spolu se starostkou Zbinoh Danou Skoupou očekávali, že ministerstvo určí, komu dům ve směru k dálnici D1 mezi dvěma obcemi patří.

„Pátrali v nějakých historických mapách, mám pocit 17. století. Byly tam katastrální hranice tak, jak jsou i teď,“ dodala starostka Zbinoh.

Ministerstvo konstatuje

Ministerstvo vnitra nakonec rozhodlo, i když nerozhodlo. „Oba domy stojí na katastrálním území obce Zbinohy, čísla popisná mají ale z obce Větrný Jeníkov. Je tedy žádoucí, aby měly čísla popisná obce Zbinohy, O tom však ministerstvo vnitra rozhodnout nemůže,“ řekl za resort vnitra mluvčí Ondřej Krátoška.

Řešení je tak na obou starostkách resp. zastupitelích obou obcí. Už v lednu se mají sejít i se zástupci ministerstva.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio