Zhruba měsíc jezdí mezi Jihlavou a Brnem pravidelné autobusy. A lidé si je chválí

10. únor 2019 06:10

Už měsíc jezdí ve všední dny mezi Jihlavou a Brnem autobusy každou hodinu. Po prvotních zmatcích se změnou zastávek si ale cestující zvykli.

5:40, 6:40, 7:40 a dál každou hodinu z Jihlavy do Brna a zpět. Spoje fungují zhruba jeden měsíc. „Já jezdím do Bíteše, to je dobře, že to takhle jezdí. Já jen do Měřína, chválím si, že to jezdí tak často. Jsem velice spokojená,“ chválí si lidé na jihlavském autobusovém nádraží.

Brno

Ptali jsme se také cestujících v Brně na nádraží Zvonařka. „Je to příjemné. Jezdím denně sem do školy a nemusím třeba o hodinu dříve.“

První zpětnou vazbu od cestujících má i Kraj Vysočina, který si službu od dopravců objednal a také za ni platí. „Oceňují zejména pravidelnost, že si mohou naplánovat pracovní týden tak, jak potřebují,“ dodala mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Všichni se posadí

Více spojů znamená také více sedaček pro cestující. Zatímco dříve lidé často i stáli, dnes se posadí. „Bývala tady fronta až na konec toho nástupiště. Teď je to volnější,“ říká další cestující.

I přesto jsou některé spoje přeplněné a Kraj Vysočina hledá způsob, jak cestující přimět k tomu, aby jezdili jinými spoji. Například míří-li do Velkého Meziříčí, měli by si sednout do rychlejších autobusů a ty pomalejší, které z hlavní trasy často uhýbají, nechat ostatním.

autoři: Dušan Vrbecký , mik
Spustit audio

Související