Ženy na obloze (15/16)

10. prosinec 2018

Létání už dávno není jen výsadou mužů. A s překvapením musíme konstatovat, že tomu tak ani nikdy nebylo.

Vždyť už v roce 1911 – v době, kdy Jan Kašpar uskutečnil svůj první dálkový let z Pardubic do Prahy – žila v Praze žena, která se nesmazatelně zapsala do historie československého letectví. 

Božena Laglerová a Joseph P. Richter

První česká pilotka

Málokdo tuší, že první Češkou a třináctou ženou na světě, která získala pilotní průkaz (v německém Borku), byla operní pěvkyně z Vinohradského divadla Božena Laglerová. Bylo to konkrétně 26. září roku 1911.

Už počátkem října získala v Hanoveru čestný stříbrný pohár za nejlepší exhibici. Pořádala pak většinou úspěšné lety doma, tleskali ji v Evropě a pak i v zámoří. Coby pilotka se chtěla zúčastnit i leteckých bojů za první světové války, ale vždy byla odmítnuta.

Náruživé pilotky

Anna Frankeová na 4. mistrovství světa v parašutismu v Bratislavě (1958)

Ani po skončení první světové války zájem o letectví u žen nepolevoval. Sice jsme si na první ryze Čechoslovensku s pilotním průkazem museli počkat až do roku 1928 (byla jí Anežka Formánková z Plzně), ale už o několik let později se začaly objevovat první ženské letecké rekordy.

Například v roce 1930 slečna Marie Krupičková předvedla první ženský seskok s padákem. O tři roky později, v roce 1933 členka Moravskoslezského aeroklubu v Brně paní Margareta Ferrasis Kohnová ustavila hned dva rekordy. Jedem byl v dostupu (dosáhla výšky 5249 m) a druhý byl v rychlosti (na 100 km dosáhla 161 km/h).

Která z pilotek má na svém kontě přes sedmdesát světových rekordů? Proč nesloužily ženy v armádě? Která žena jako první létala na proudovém letounu MIG 15? Kdo je současnou nejmladší pilotkou Československých Aerolinií a jak se k létání dostala?

Soutěžní otázka

 

Správně odpověděl a výhercem se stal Ladislav Voldán, Praha 4 - Nusle. Všichni soutěžící, kteří odpověděli správně, pokračují v soutěži.

Ceny do soutěže věnovali ČSA, Letiště Benešov, Pecka Modelář s.r.o. a Letiště Kbely.

Spustit audio

Související