Zemský multiplex Sachsen K12A testuje z prvních vysílačů

15. březen 2023

Oficiální spuštění dlouho očekávané zemské rozhlasové sítě DAB+ Sachsen se blíží. Multiplex začal testovat v uplynulých hodinách z prvních vysílačů pod identifikací Sachsen K12A. Experimentální fáze obsahovala prozatím sedm z plánovaných jedenácti programů. Multiplex bude fungovat z šesti vysílačů na kanálu 12A.

Podle informací z diskusního portálu Radioforen.de obsahoval DAB+ multiplex ve zkušební fázi sedm rozhlasových stanic, a to konkrétně 89.0 RTL, Femotion, JAM FM, Radio Ostrock, Radio Teddy, Schlager Radio a SecondRadio. Po oficiálním spuštění programovou nabídku postupně doplní i Oldie Antenne, detektor.fm, Galaxy Sachsen a Runfunk Kombinat Sachsen, tedy společný projekt menších vysílatelů ze spolkové země Sasko.

Podle tabulky, která je na zmíněném portálu součástí diskuse, bude datový tok šířených stanic uspokojivý. JAM FM a 89.0 RTL byly šířeny s hodnotou 96 kbps, Ostrock a SecondRadio s 88 kbps, zbytek pak s 80 kbps. Ve všech případech je pochopitelně použito kódování HE-AAC, verze 1. I na území Čech je spuštění nového zemského multiplexu velmi očekávanou události v prozatím stojatých vodách na poli komerčních stanic DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související