Zemáková omáčka ze Suché Lozi

Recept na zemákovou omáčku od Marie Zajdové ze Suché Lozi zazněl ve čtvrtek 29. května.

Suroviny:
500 g brambor, 3 vejce, sůl, kmín, nové koření, 2 bobkové listy, hladká mouka, mléko, sádlo, zakysaná smetana, ocet, 200 g domácí klobásky (uzeného masa)

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, přidáme koření, lehce osolíme a uvaříme do poloměkka.

Vejce uvaříme natvrdo, loupané nakrájíme na kostičky.

Uzeninu nakrájíme na kousky a opečeme na pánvi. Z mouky připravíme jíšku, rozředíme ji mlékem a za stálého míchání vlijeme do brambor.

Omáčku dochutíme octem, zakysanou smetanou a přidáme vejce a uzeninu.

Podáváme s čerstvým chlebem nebo práškovým knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.