Železniční přejezdy dostávají past na řidiče

30. červenec 2015

Po nehodě u Studénky změní policie svůj přístup ke kamerám na železničních přejezdech. Na jižní Moravě oficiálně jedná o živém přenosu z kamer, které vybrané přejezdy už nyní monitorují.

Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí blanenské policie Petr Nečesánek. Podle něj jednají o tom, že by mohli policisté on-line přijímat obraz z kamer sledujících přejezd v Rájci-Jestřebí. Zatím se k záznamům dostanou až dodatečně v případě, kdy dokumentují konkrétní nehodu.

Kamery totiž nyní slouží hlavně pro kontrolu zabezpečovacího zařízení, jak funguje, potvrdil ve vysílání brněnského rozhlasu vrchní inspektor Správy železniční dopravní cesty Miroslav Matuš. Nově by je mohli využít policisté a už na podzim s jejich pomocí usvědčovat hazardující řidiče.

Právě Blanensko je jednou z nejrizikovějších oblastí v republice – protíná je mezinárodní železniční koridor, po kterém jezdí vlaky rychlostí až 160 kilometrů za hodinu, přitom je na něm několik nebezpečných přejezdů se závorami.

Těmi se místo čekání snaží prokličkovat auta, ale i pěší. Vždyť po trati jezdí denně desítky vlaků a závory se sklápí každou chvíli.

Nejde jen o Rájec – další lze najít severněji, ale také přímo v samotném srdci Blanska, kde se také stalo množství nehod na hlavní spojnici staré a nové části města. Tam tento týden reportérka Kateřina Pichalová vyslechla řadu lidí, kteří zažili na místě tragické chvíle a byli svědky nebezpečných situací.

Datoví žurnalisté Českého rozhlasu do mapy zanesli přehled přejezdů, kde od roku 2007 zemřel alespoň jeden člověk. Jenže to je jen jeden pohled – na dalších přejezdech zaznamenávají drážní inspektoři mnohem víc nehod, naštěstí ne smrtelných, mnohé řadí mezi nebezpečné už proto, že jsou značně nepřehledné a není u nich dostatečný výhled.


Počty nehod na přejezdech v Jihomoravském a Zlínském kraji
(stav vždy od 1. 1. do 22. 7.)

Počty nehod na přejezdech v Jihomoravském kraji
Počty nehod na přejezdech ve Zlínském kraji
autoři: jel , Miloš Šenkýř , Kateřina Pichalová
Spustit audio