Zdokumentoval hrdiny. Je z něj Český patriot

28. duben 2015
Rendez-vous

Nezalekl se a snažil se shromáždit podklady o zamlčovaných dějinách. O hrdinech ze západní fronty, kteří měli podle oficiální linie zůstat zapomenuti. Čerstvý nositel ceny Český patriot 2014 Tomáš Jambor však vytrval.

Sestavil nejrozsáhlejší sbírku fotografií spojených s československými vojáky, kteří působili za druhé světové války v pozemním vojsku v Anglii. Tomáš Jambor však nezůstal zdaleka jen u toho - stal se živoucí kronikou. Zdokumentoval osudy mnoha z nich, vyrážel s nimi tam, kde bojovali, objížděl místa výsadků parašutistů. A zaznamenával jejich dojmy. A někdy i slzy dojetí.

„Ty se nebojíš? Proč to nemáš?“ ptali se prý vojenští veteráni Tomáše Jambora, když shromažďoval dokumenty i v dobách socialismu. „Za co vy jste bojovali a jak se vám odvděčili,“ odpovídal prý. A stále sype z rukávu jména známých vojáků i neznámých hrdinů, kteří na západní frontě bojovali za obsazenou vlast.

Zájmu o druhý odboj v něm klíčil už v dobách, kdy četl časopisy Junák a Vpřed zachycující příběhy vojáků. A pak začal komunikovat přímo s vojáky a dalšími členy odboje.

„Musíš počkat, až někdo z nás umře, oni chodí na pohřeb.“ I taková smutná věta stála u toho, když chtěl sehnat kontakty na vojáky, o nichž se nevědělo. A týkalo se to právě těch z pozemního vojska, kteří někdy zůstávali ve stínu slavných letců.

Cena Český patriot, kterou Tomáš Jambor obdržel, přísluší tradičně mimo jiné lidem, kteří svůj čas věnují zachování historických památek, sběru historických materiálů o tom, co ovlivnilo českou historii 20. století. Uděluje ji Asociace nositelů legionářských tradic.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio