Zbourat nebo prodat ? O dalším osudu výpravní budovy nymburského nádraží budou jednat zastupitelé

13. únor 2019 11:09

Současnou výpravní budovu na nádraží v Nymburce si za několik let možná budeme moct prohlédnout jenom na fotografiích. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá modernizaci nádraží a počítá i s možným zbouráním nynější odbavovací haly. Zastupitelé města budou dnes jednat o tom, jestli budovu odkoupí, nebo ne.

„Kdyby ta část (nádraží) zmizela, byla by tam díra,“ říkal loni tehdejší nymburský místostarosta a současný zastupitel Jan Ritter (Nymburští demokraté). Zastupitelstvo později svým usnesením pověřilo starostu nebo místostarosty jednáním se Správou železniční dopravní cesty o případném odkoupení pozemku s výpravní budovou.

Současné vedení Nymburka je ale jiného názoru. Podle místostarosty Bořka Černého ze sdružení Nymburk s klidem by město nádražní budovu kupovat nemělo, protože pro ni nemá žádné využití.

Vedení města dnes doporučí zastupitelům, aby při hlasování podpořili odstoupení od původního záměru na odkoupení nádražní budovy. Na to, jak se zastupitelstvo rozhodne, čeká i SŽDC. Ta by pak mohla výpravní budovu nabídnout i jiným zájemcům.

Stávající výpravní budovu plánuje SŽDC udržovat v provozu do doby, než nádraží opraví. Nová odbavovací část, která tu má vzniknout, by měla být vyrůst hned vedle současného nádražního podchodu, aby to cestující měli blíž na nástupiště. „Plánujeme bezbariérový přístup na nástupiště a také novou výpravní budovu,“ potvrdil mluvčí SŽDC Marek Illiaš . Podle jeho slov je modernizace nymburského nádraží plánovaná v horizontu pěti let.

autor: Michal Trnka
Spustit audio