Zázvorový cheesecake nachystala pro zpěváka Petra Rezka šéfkuchařka Petra Procházková

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal vás zvou do bistra Santinka v Praze 6, kde je šéfkuchařkou žena, která kdysi pracovala v mateřské škole. Petra Procházková ráda peče, připravila proto svoji verzi zázvorového cheesecaku. Vychutnal si ho i zpěvák a muzikant Petr Rezek. Inspirujte se!

Zázvorový cheesecake

Korpus

Ingredience
  • 2 balíčky (260g) kakaových BeBe sušenek
  • ½ velké kostky másla (125 g)
  • 5 lžic horké vody

Postup:

Máslo necháme před přípravou na půl hodny povolit.

Sušenky si můžeme pomocí tyčového mixeru se sekacím nástavcem rozdrtit. Pokud nemáme nástavec k dispozici, můžeme sušenky rozdrtit rukou a následně vidličkou nebo válečkem. Vzniknout by nám měla hmota připomínající strouhanku.

Těstem pokryjeme nejen dno, ale i část bočních stěn formy

Rozdrcené sušenky spolu s máslem a vodou smícháme v míse a vypracujeme si těsto. Dáme ho do dortové formy (ideální průměr 24 cm). Pokryjeme nejen dno, ale i část bočních stěn formy, a to přibližně do poloviny. Takto připravené těsto dáme do lednice zatuhnout.

Krém

Ingredience
  • 500 g termizovaného sýra bez příchutě (například Philadelphia nebo český Fénix)
  • 225 g tučné zakysané smetany
  • 80 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 80-100 g čerstvého nasekaného zázvoru
  • 300 g bílé čokolády

Postup:

Zázvor očistíme a nasekáme. Nedoporučujeme ho strouhat, protože obsahuje vlákna, která nasekáním přerušíme. Vadila by nám poté při konzumaci.

Připravený krém vlijeme do dortové formy na vychladlý korpus

Do mísy vložíme nasekaný zázvor, sýr, zakysanou smetanu, cukr a vejce. Suroviny rozmixujeme do husté konzistence.

Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnné troubě, nad párou nebo ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu přidáme na závěr do krému a opět promixujeme. Čokoláda nám připravený krém na cheesecaku podrží.

Připravený krém vlijeme do dortové formy na vychladlý korpus. Nesklepáváme, ale například krouživými pohyby s formou krém rozetřeme na korpus.

Boční strany korpusu, které přečnívají nad hladinou uhlazeného krému, ořízneme. Cheesecake vložíme do rozehřáté trouby na 150 °C a pečeme 35-40 minut.

Upečený cheesecake necháme zchladnout na pokojovou teplotu a poté vychladíme dvě až tři hodiny v lednici.

Tipy na přípravu:

Náplň cheesecaku můžeme udělat i v jiné chuti. Pouze zázvor a bílou čokoládu nahradíme jinými ingrediencemi. Také těsto můžeme udělat ze světlých sušenek.

Patrik Rozehnal, Petra Procházková, Petr Rezek, Naďa Konvalinková

Pro dobré porcování cheesecaku je dobré nůž nejprve namočit do vody a následně krájet.

Petra Procházková

Vyučila se v roce 1989 u Krbu v Praze. Více jak 10 let ale pracovala mimo obor, pak se vrátila ke kuchařině při vaření dětem v mateřské škole. Později ji oslovil Titus Eliáš, majitel pražských restaurací, a dnes pracuje na pozici uznávané šéfkuchařky Bistra Santinka v Praze 6. Petra ráda připravuje saláty, studenou kuchyni a nade vše miluje pečení. Tvrdí o sobě, že nemá žádný vyhraněný kulinární styl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.