Závin s makovou nádivkou

Vyzkoušejte recept Markéty Vorlové z Veselé u Zlína.

Budete potřebovat:

na těsto:
600 g hladké mouky
špetka soli
kostka kvasnic
250 ml vlažného mléka
lžička cukru
2 vejce
prášek do pečiva
1,5 dcl oleje

náplň maková:
200 ml mléka
200 g mletého máku
50 g másla
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
rum

náplň ořechová:
400 ml mléka
250 g mletého cukru
vanilkový cukr
250 g mletých ořechů
150 g rozemletých piškotů (nebo perníku)
citrónová kůra

Postup:

1. Mléko svaříme s máslem, přidáme cukr, mák, vanilkový cukr a krátce povaříme a na závěr přidáme dle chuti rum či citrónovou kůru.

2. Náplň necháme vychladnout a připravíme si těsto: do mísy nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek, kam nalijeme mléko, přidáme cukr a droždí a necháme vykvasit.

3. Přidáme prášek do pečiva, vejce, sůl a olej.

4. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

5. Těsto rozdělíme, rozválíme, naplníme nádivkou a stočíme do závinů.

6. Pečeme na 170 stupňů asi 40 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?