Zatopené sklepy a padající stromy. Hasiči museli kvůli vytrvalému dešti zasahovat v desítkách případů

20. červen 2020 06:19

Ve Zlínském kraji hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Kvůli podmáčenému terénu také padaly stromy

Kvůli vytrvalému dešti vyjížděli hasiči ve Zlínském kraji k několika desítkám událostí. Situace byla v pátek nejhorší na Vsetínsku, kde říčka Bystřička vystoupala na třetí povodňový stupeň.

Ráno ale už byl na Bystřičce nad přehradou první stupeň povodňové aktivity.

Druhý povodňový stupeň nadále zůstává na stejném toku pod přehradou, hladina se ale nezvyšuje. Na ostatních vodních tocích v kraji povodňové stupně aktuálně vyhlášeny nejsou.

Na Bystřičce nad nádrží evidovali hydrometeorologové v pátek ve 13:00 stav hladiny na 80 centimetrech, což už by třetí povodňový stupeň. V následujících hodinách hladina začala pozvolna klesat. Dnes ráno dosahuje úrovně 44 centimetrů. Pod přehradou byla hladina říčky v pátek odpoledne na 102 centimetrech, tedy osm centimetrů pod hranicí ohrožení. Stejnou úroveň má hladina i dnes ráno.

Podle mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříkové většinu zásahů zvládli dobrovolní hasiči. Ti převážně čistili kanálové vpusti a čerpali vodu ze zatopených sklepů.

 Ve Chvalčově na Kroměřížsku a v Luhačovicích na Zlínsku taky odstraňovali stromy ze silnic, které spadly kvůli podmáčenému terénu.

Podle meteorologů by ale při vydatnějších deštích mohly hladiny vodních toků místy znovu stoupat.

Hasiči odstraňovali u Chvalčova popadané stromy
Hasiči odstraňovali u Chvalčova popadané stromy
Hasiči odstraňovali u Chvalčova popadané stromy

Související