Zasytí a zachutná. Krkonošské kyselo z chlebového kvásku doporučuje Josef Kopecký

Kyselo reprezentuje typické jídlo Krkonoš. Charakteristickou chuť získává díky chlebovému kvásku, naopak do něj nepatří zelí ani vývar. Recept na vydatnou a chutnou polévku prozradil Josef Kopecký z Dolní Malé Úpy, který se postup naučil od své babičky.

Krkonošské kyselo z chlebového kvásku

250 g chlebového kvásku
25 g sušených hub
6 brambor uvařených ve slupce
sůl
pepř
6 vajec
máslo
kmín
snítka libečku
2 střední cibule

Postup:

V osolené vodě si s nasekaným libečkem uvaříme brambory ve slupce. Vaříme 10 až 15 minut. Uvařené brambory oloupeme a celé vkládáme jako vložku do hotové polévky.

V druhém kastrolu si uvaříme houby (můžeme nadrtit na menší kousky), které zalijeme horkou vodou. Vaříme 10 až 15 minut.

Na pánvičce si dotmava orestujeme dvě najemno nakrájené cibule. Pokud přidáme sůl, cibule pustí rychleji vodu a bude rychleji připravená. Pokud začne příliš rychle tmavnout, můžeme přidat vodu. Tím se zastaví restování krajů cibule a celé se barevně sjednotí.

Do kastrolu s dvěma litry vody (vývar do kysela nepatří) dáme rozmixovaný kvásek (mixujeme ve 250 ml vody) a provaříme po dobu 15 minut. Poté přidáme sůl, kmín a orestovanou cibuli, na závěr uvařené houby včetně vody.

Na pánvičce s trochou másla orestujeme vajíčka, jako bychom dělali volská oka, která nakonec roztrháme a necháme vysušit. Přidáme je do polévky. Opepříme, osolíme a provaříme.

Podáváme s uvařenými brambory, které neděláme s polévkou! Brambory v polévce přelijeme rozpuštěným máslem. Krkonošské kyselo můžeme dozdobit nasekanou čerstvou pažitkou nebo libečkem.

Josef Kopecký

Pochází z Krkonoš, mladí prožil ve Vrchlabí, babičku měl z Jilemnice a posledních 20 let žije v Dolní Malé Úpě v krásné chalupě v Krakonošově údolí. Vaření je jeho koníčkem, dbá na přesné dodržování starých krkonošských receptů. Také miluje dobré víno. S vařením mu pomáhala jeho žena Tamara.

Za svůj recept získal třetí místo loňského ročníku Pochoutkového roku. Při přebírání ceny zareagoval slovy, že porota ocenila dobré jídlo. Odnesl si poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 tisíc. Zatím ji neutratil, ale plánuje si pořídit velké hrnce. Měly by to být takové, aby se do nich vešel celý zajíc.