Zástupci Plzně dnes veřejnosti představí návrh využití Chlumu a jeho okolí

12. březen 2019 07:20

Rekreační zónou by se měl stát plzeňský Chlum a jeho okolí. Město Plzeň, ve spolupráci s Městským obvodem Plzeň 4, kvůli tomu nechalo zpracovat architektonicko-krajinářskou studii.

Studie se jmenuje „Bukovec-krajina" a jde o návrh využití okolí vrchu Chlum a Bukovce jako rekreačního a krajinného zázemí města. Studii dnes Útvar koncepce a rozvoje představí lidem, které to zajímá.

Oblast mezi Doubravkou a Bukovcem Plzeňané, ale i lidé z okolních obcí, hojně využívají. Chodí na procházky buď v okolních lesích nebo jdou na výlet přímo na vrch Chlum, kde je rozhledna s nádherným výhledem na Plzeň a okolí. Mnozí do této lokality také chodí běhat, venčit psy nebo se projíždí na kole. Využití je velké, od jara do podzimu je na Chlumu rušno.

Místo železniční trati by tam mohla nově vzniknout cyklostezka, která by se měla napojit na stávající síť cyklostezek a propojit tak tuto oblast s dalšími, jako například přilehlým parkem Potoční, Bukovcem nebo Chrástem. Protože na vrchol Chlumu vedou turistické značky, jsou ve studii taky návrhy tras pro pěší. Podle studie by kolem rozhledny mělo zaniknout současné oplocení a naopak by se měly vybudovat prvky pro relaxaci, ohniště nebo dětské hřiště.

Veřejné představení architektonicko-krajinářské studie začne dnes v 17 hodin v sále D-klubu v Plzni na Doubravce. Lidé se tam dozvědí, jaké úpravy město a obvod navrhují a chystají. Pak bude následovat diskuze, které se zúčastní i autoři studie a zástupci městského obvodu. 

Situační mapa oblasti, ve které má dojít k vybudování nového rekreačního a krajinného zázemí
autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio